Politiek
NOS

Brede coalitie tegen regeringsplannen verzwakken encryptie

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brede coalitie tegen regeringsplannen verzwakken encryptie

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties en bedrijven spreekt zich uit tegen het inperken van encryptie. Vorige week meldde de NOS dat binnen de overheid nog steeds wordt gewerkt aan plannen om diensten als WhatsApp en iMessage toch te kunnen tappen, waarvoor de huidige, sterke versleuteling van die diensten zou moeten worden afgezwakt.

"Wij roepen het volgende kabinet op de ontwikkeling, beschikbaarheid en toepassing van alle vormen van encryptie te stimuleren", luidt de verklaring.

Onder meer techbedrijven als WhatsApp-eigenaar Facebook, Google en Microsoft ondertekenden de verklaring, evenals beveiligingsbedrijven en onafhankelijke computerbeveiligers en deskundigen. Ook Expertisecentrum Online Kindermisbruik, Amnesty International en de Consumentenbond tekenden mee.

Wat is versleuteling?

Met versleuteling wordt vrijwel alles wat je online doet beschermd: chatberichten, internetbankieren en foto's die je uploadt naar de cloud. Alleen degene die de sleutel heeft, kan bij de berichten. Bij veel webdiensten is dat ook de website zelf, maar bij zogenoemde end-to-end-encryptie is er nog een extra beveiligingslaag. Alleen jij en de ontvanger kunnen dan bij de data. Onder andere WhatsApp, iMessage en Signal hebben dat ingebouwd.

Op dit moment zijn berichten in bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage op zo'n manier versleuteld dat de chatdienst zelf er niet bij kan. Het voordeel daarvan is dat de berichten ook veilig zijn als hackers inbreken op de servers van het bedrijf. Journalisten en activisten kunnen hierdoor veilig communiceren, ook als ze in repressieve landen zijn.

De keerzijde voor opsporings- en inlichtingendiensten is dat criminelen en terroristen zich er ook achter kunnen verschuilen. Daarom werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid nog steeds aan plannen om het tappen van versleutelde diensten mogelijk te maken.

Ook journalisten tegen

Ook journalisten en media zijn tegen: onder meer de journalistenvakbond, brancheorganisatie Nederlandse Dagbladpers en de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) zetten hun handtekening. "Dit is een groot risico voor de bronbescherming", zegt VVOJ-voorzitter Evert de Vos. "Journalisten maken vaak gebruik van bronnen die anoniem willen kunnen communiceren."

Ook in EU-verband wordt nagedacht over het inperken van versleuteling. "Ik maak me zorgen dat dit overwaait naar EU-lidstaten waar het ethisch kompas in een andere richting wijst dan bij ons", zegt ondertekenaar en beveiligingsexpert Matthijs Koot. "Dit zouden buitengewone bevoegdheden zijn. Als dat volgens de opsporingsdiensten nodig is, moeten we er een helder en goed debat over hebben."

R1JN Encryptie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie