Politiek
EO

'Schort EU-geld richting Palestijnse autoriteit op totdat de leiders afstand nemen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schort EU-geld richting Palestijnse autoriteit op totdat de leiders afstand nemen'

De subsidie aan de Palestijnse autoriteit moeten worden opgeschort, totdat de leiders Hamas veroordelen. Dat zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), vicevoorzitter van de EU-delegatie voor de relaties met Israël, in Dit is de Dag. "Deze gruwelijkheden moeten gevolgen hebben."

Moet de EU hulpgelden naar de Palestijnse gebieden stopzetten? (11 oktober 2023) - Dit is de Dag

De Europese Unie geeft jaarlijks zo’n 150 miljoen euro aan subsidie aan de Palestijnse autoriteit. Ruissen wil dit tijdelijk stopzetten, totdat de Palestijnse leiders heel duidelijk afstand nemen van de terroristische aanslagen door Hamas: "Ik verlang leiderschap van premier Abbas. Hij moet afstand nemen van het terrorisme", aldus de Europarlementariër.

Daarnaast wil hij harde garanties dat er geen geld naar terroristische activiteiten gaat: "We hebben aanwijzingen dat er geld van de Palestijnse autoriteit naar terroristische organisaties gaat. Niet alleen Hamas, maar meerdere organisaties, ook die actief zijn op de West Bank."

'Je raakt burgers'

Tweede Kamerlid Marieke Koekoek (Volt) vindt dat Ruissen wel erg ver gaat. "Dit geld wordt ingezet voor toegang tot water, tot onderwijs, tot voedsel. Als we dat nu meteen op 0 zetten, dan raken we daar onschuldige mensen mee. Het is disproportioneel", vindt zij. Daarnaast ziet zij risico dat mensen zich juist tot Hamas keren: "Op het moment dat je zegt: we zetten jullie geld stop, naar wie keren ze zich dan?"

Volgens Koekoek kun je nooit 100% zeker weten dat het geld niet bij Hamas terecht komt. "Die illusie heb ik niet." Wel is ze voorstander van een 'dubbelcheck': "Op het moment dat je ziet dat het naar Hamas gaat, of naar antisemitische uitingen, dan stop je er direct mee. Dat gaan we als Europa niet financieren."

Volgens Koekoek leg je, als je van Abbas eist om afstand te nemen, de eis bij een politicus, terwijl je daarmee burgers raakt. "Je moet niet het risico lopen dat je onschuldige mensen raakt."

De SGP'er wijst er overigens op dat zijn voorstel niet gaat over noodhulp of humanitaire hulp. "Ik stel niet voor om de geldstroom die loopt via UNRWA, een organisatie van de VN. Die stroom richting Palestijnse vluchtelingen kan gewoon doorgaan", stelt hij.

Moet de EU hulpgelden naar de Palestijnse gebieden stopzetten?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie