Lilian Marijnissen (SP) ziet rol weggelegd in coalitie: 'Met ons erbij was toeslagenaffaire niet gebeurd'
- Nieuws
- Lilian Marijnissen (SP) ziet rol weggelegd in coalitie: 'Met ons erbij was toeslagenaffaire niet gebeurd'
"Duizenden gezinnen zijn vermorzeld door nota bene de overheid die je hoort te beschermen." Volgens SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen zou de kindertoeslagenaffaire nooit hebben plaatsgevonden wanneer de SP in de coalitie had gezeten, laat zij weten in De Nieuws BV. Ook staat de toeslagenaffaire volgens haar symbool voor de 'ondemocratische Rutte-doctrine'.
Video niet beschikbaar
Marijnissen voegt daarom de twee Kamerleden die de toeslagenaffaire aan het licht brachten, Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA), toe aan de eregalerij van het Museum van de Democratie van De Nieuws BV.
"Ze hebben er beiden in de Kamerdebatten fel voor gestreden. Het is heel belangrijk dat een volksvertegenwoordiger echt volksvertegenwoordiger is. Dat betekent dat je het werk samen met de mensen doet", legt Marijnissen de keuze voor de twee Kamerleden uit.
Eregalerij van het Museum van de Democratie
In aanloop naar de verkiezingen vullen verschillende lijsttrekkers de eregalerij van het Museum van de Democratie met hun heldinnen of helden. In De Nieuws BV leggen de lijsttrekkers uit waarom iemand een plekje verdient in de eregalerij en hoe deze persoon haar of hem heeft geïnspireerd.
Vasthoudendheid en onderzoek
Volgens Marijnissen is het aan haar partijgenoot Leijten te danken dat duidelijk werd dat de toeslagenaffaire een structureel probleem was. "Ze heeft op een gegeven moment een meldpunt ingesteld en een zwartboek gemaakt. Toen pas kwam aan het licht dat de toeslagenaffaire geen incident was waardoor een beperkte groep ouders werd getroffen, maar dat het echt een systeemfout was."
Die 'vasthoudendheid' en het diepgravend onderzoek doen, zijn volgens Marijnissen voor het werk als volksvertegenwoordiger cruciaal en daarom inspireren Leijten en Omtzigt de SP-lijsttrekker in het werk als politica.
'Rutte-doctrine is tegelijk blootgelegd'
Daarnaast legt het blootleggen van de toeslagenaffaire volgens Marijnissen een ander ondemocratisch probleem bloot: de Rutte-doctrine. Het bewust onduidelijkheid creëren rondom informatie zou volgens critici onderdeel zijn van die doctrine. Het aan het licht brengen van die zogenaamde doctrine is volgens Marijnissen "een belangrijke bijdrage aan de democratie."
"Als de Tweede Kamer de macht niet kan controleren – omdat Rutte dacht: als er zo min mogelijk informatie naar de Kamer gaat, hebben we er het minste last van – dan kunnen we ook niet dit soort grote misstanden blootleggen."
Toeslagen overbodig maken door betere basis
Die toeslagen zijn volgens Marijnissen bovendien helemaal niet nodig wanneer de minder bedeelde gezinnen in de basis omhoog gaan in welvaart. "We zitten nu in een crisis, maar tijdens de eerste jaren van het kabinet-Rutte-III was er gigantische economische groei. Het ging geweldig, maar de lonen zijn nauwelijks gestegen." Dat zou Marijnissen na de verkiezingen, mocht de SP mee mogen regeren, willen veranderen.
"Daarnaast vinden wij dat de huren en de kosten voor de zorg omlaag moeten en dat bijvoorbeeld de kinderopvang vier dagen gratis zou moeten zijn. Op die manier zou je de toeslagen overbodig maken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rood pluche?
Of de SP daadwerkelijk mag meeregeren de komende jaren, zal moeten blijken. In de peilingen staat de partij nu op een aantal zetels verlies. "Het zal helemaal afhangen van hoe groot wij worden bij de verkiezingen. Hoe groter wij worden, hoe groter die kans. Eén ding is duidelijk: een regering met de SP zal socialer zijn dan een regering zonder de SP."
Ook de controlerende rol die de SP nu in de oppositie uitvoert, belooft Marijnissen vast te houden wanneer er een plekje in de coalitie vrijkomt voor de socialisten. "Ik denk juist dat die kliek behoefte heeft aan de SP-mentaliteit. Wat mij betreft is die SP-mentaliteit ook echt de tegenhanger van de Rutte-doctrine. Op dit moment zijn wij de luis in de pels, de linksbuiten van de Kamer. Mochten wij in een coalitie komen; dan zullen we die rol ook in een coalitie vervullen. En ik kan u één ding verzekeren: als SP in de coalitie had gezeten, dan durf ik er op te wedden dat het nooit op deze manier zo was gegaan met de toeslagenaffaire."