Politiek

Roemer vertrekt uit Heerlen als eerste SP-burgemeester ooit

AVROTROS
foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Roemer vertrekt uit Heerlen als eerste SP-burgemeester ooit

Hij schreef geschiedenis als eerste burgemeester van de SP ooit: Emile Roemer. Na 2,5 jaar zit zijn klus als waarnemend burgervader van Heerlen erop. Hij heeft de Limburgse stad in zijn hart gesloten, vertelt hij tegen EenVandaag.

We spreken Roemer in het Maankwartier. Een bijzondere wijk, vindt hij. Veel baksteen, staal en ronde bogen. Het Maankwartier, dat qua architectuur Zuid-Europees aandoet, ligt rond het station. Daarmee verbindt de wijk het sociaal-economisch zwakkere deel van de stad, ten noorden van de spoorlijn, met het meer welvarende zuiden.

Het Maankwartier maakte een einde aan de overlast van junks en dealers rond het station. "Ze hadden destijds het lef om niet een architect, maar een kunstenaar dit te laten opknappen. Over alles is dus nagedacht", zegt Roemer.

Eerste SP-burgemeester ooit

Toen de voormalig partijleider van de SP in 2018 waarnemend burgemeester van Heerlen werd, was hij de eerste SP-burgemeester ooit. De partij wilde lange tijd geen burgemeesters leveren, omdat het om een 'in achterkamertjes benoemde' functie ging. Tegenwoordig wordt een burgemeester voorgedragen door een commissie, die uit gemeenteraadsleden bestaat. Dat is een verbetering, vindt de SP, die niettemin voorstander blijft van een gekozen burgemeester.

Dat het Heerlen was waar als eerste een SP'er burgemeester werd, had een groot voordeel: de partij is er al jarenlang de grootste fractie in de gemeenteraad. "Het is wel heel fijn dat je in een stad zit met beleid dat je kunt verdedigen", zegt Roemer.

Toch vindt hij dat hij ook van rijkere gemeenten, zoals Maastricht of Wassenaar, burgemeester zou kunnen zijn. Ook al zou hij dan raadsvergaderingen moeten voorzitten waarbij het gaat over het aanleggen van hockeyvelden of elektrische laadpalen? "Boven de partijen is boven de partijen. Als burgemeester speel je toch vooral een rol bij openbare orde en veiligheid."

Laat ze maar komen, die SP-burgemeesters

Moet de SP meer burgemeesters gaan leveren? Roemer vindt van wel. "Laat ze maar komen! Ik zou niet willen dat ik de laatste was. Een burgemeester kan zoveel betekenen voor een gemeente. Ik zou niet weten waarom we het niet moesten doen." De SP is als partij gegroeid, meent hij, en dus kunnen ze mensen leveren.

Namen voor nieuwe SP-burgemeesters wil hij niet noemen. "Het gezegde gaat: een naam die genoemd wordt, die wordt het nooit", zegt hij lachend. Maar de partij heeft volgens hem genoeg goede mensen.

Bekend gezicht kan de stad verder helpen

Heerlen heeft nog altijd last van de sluiting van de mijnen, ruim 50 jaar geleden, zegt Roemer. "Het leidde tot problemen op sociaal-economisch terrein, want er kwam weinig voor terug." Het CBS en het ABP vestigden hun hoofdkantoor in Heerlen, maar dat zijn kantoorbanen. "Mensen die eerder onder de grond werkten, hadden daar niks aan. Je ziet nog steeds dat de derde generatie na de sluiting een achterstand heeft."

Roemer zette zijn netwerk ongegeneerd voor de stad in. "Ik heb korte lijntjes met Den Haag, dat scheelt. Parkstad (samenwerkingsverband van verschillende gemeenten in Zuidoost-Limburg, red.) heeft als enige in Nederland het volledige bedrag van 40 miljoen euro in het kader van de Regio Deals binnengehaald. En ik heb zeven bewindslieden naar Heerlen gekregen voor openingen, zoals premier Rutte en zelfs koningin Máxima. Klaarblijkelijk heb ik nog de gunfactor."

Dat vindt hij ergens ook schrijnend. Hij wijst naar gebieden als Zeeland en Oost-Groningen waar men volgens hem heeft moeten knokken om aandacht voor, respectievelijk, het sluiten van de marinierskazerne en aardbevingsproblematiek, te krijgen. Haal een beroemde politicus binnen als burgemeester en je krijgt dingen wel voor elkaar? "Ja, helaas werkt dat wel een beetje zo."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie