Politiek
AVROTROS

Opiniepeiler Peter Kanne: 'Het lijkt me leuk om eens een keer geen peilingen te doen'

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. Opiniepeiler Peter Kanne: 'Het lijkt me leuk om eens een keer geen peilingen te doen'

Een verkiezing zonder peilingen? Dat zou opiniepeiler Peter Kanne prima vinden. "Dat lijkt me een ontzettend leuk experiment", zegt hij bij MISCHA!

#382 - Peter Kanne: 'Het lijkt me leuk om eens een jaar geen peilingen te doen' - MISCHA!

Het wordt Peter Kanne de laatste tijd vaak gevraagd: moeten zetelpeilingen niet verboden worden? Ze zouden het stemgedrag van kiezers beïnvloeden en niet iedereen vindt dat eerlijk. "Als er vanuit de politiek een wens komt om twee weken voor de verkiezingen te stoppen met peilen, zou ik dat prima vinden."

Onder één voorwaarde: "Dat iedereen meedoet. Je moet niet hebben dat politieke partijen zelf gaan peilen en als het hen gunstig uitkomt, af en toe eens wat lekken."

Toch moeten we volgens Kanne het democratische belang van zetelpeilingen niet onderschatten. "In een open politiek stelsel als dat van ons komen er soms nieuwe partijen bij. Denk aan de BBB, JA21, Volt, BIJ1 en daarvoor al DENK. In onze peilingen wordt dan zichtbaar dat ze tegen die eerste zetel aanhikken. Als kiezers dat zien, kan hen dat overhalen om op die partij te stemmen."

En waarom dat dan weer belangrijk is? Een goed voorbeeld volgens Kanne is de politiek partij DENK. "Er was een bepaald gemis, een democratisch tekort. Mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst voelden zich door geen enkele politieke partij gehoord. Ik denk dat in zo’n geval de peilingen democratisch gezien heel nuttig zijn."

#382 - Peter Kanne: 'Het lijkt me leuk om eens een jaar geen peilingen te doen' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie