appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Kee en Van Jole

Peter Kee en Francisco van Jole duiden elke week in De Nieuws BV de politiek van dat moment. Wie wint, wie verliest? Wie doet het handig, wie maakt een lelijke uitglijder in politiek Den Haag? En af en toe wagen de heren zich aan een voorspelling waar je ze aan mag houden.

Podcast afleveringen

#26 - Kee & Van Jole #doennogmee (S02)

woensdag 23 september 2020, 14:39 uur

Hoewel er al veel coronadebatten de revue zijn gepasseerd de afgelopen maandag was de toon van het laatste coronadebat opvallend. Peter Kee (politiek redacteur) en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) keken het debat en bespreken de meest opmerkelijke momenten. Zo leek Mark Rutte niet meer alles af te schuiven op zijn coronaminister en was zelfs de coalitie ongekend hard tegen het eigen kabinet.

De dagen na Prinsjesdag wordt er in Den Haag volop vergaderd in de Tweede Kamer. Twee dagen lang wordt er gedebatteerd over de begroting, maar ook zullen de partijen geen moment onbenut laten om alvast de campagne te starten. Het is weer tijd voor de Algemene Politieke Beschouwingen.

Politiek redacteur Peter Kee en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole keken de eerste twee uur van de Algemene Politieke Beschouwingen. Daarin kwam Geert Wilders (PVV) als enige toe aan zijn spreektijd. Door alle interrupties van andere partijen duurde het meer dan twee uur voordat Wilders zijn betoog kon afronden. Daarover en over wat er nog meer gaat gebeuren spreken Kee & Van Jole in De Nieuws BV.

De tweede week na het Haagse reces verliep niet heel soepel en ook het vertrouwen in de corona-aanpak neemt af. Daarom gingen Hugo de Jonge en Mark Rutte live op Facebook om al onze vragen te beantwoorden. Gelukkig zaten ook Peter Kee (politiek redacteur) en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) klaar om onze vragen te beantwoorden.

Zo hebben ze het over de positie van Grapperhaus en de leegte die Kaag achterlaat na haar speeches. Kan Grapperhaus aanblijven en lukt het Kaag om inhoud te verwerken in de campagne? Kee & Van Jole bespreken het in De Nieuws BV.

Ons favoriete politieke duo duidt de politieke zaken voor de laatste keer deze zomer. Want hoewel het reces is, gebeurt er nog genoeg in Den Haag. Zo werd na een zinderende live-uitzending van het CDA, bekend dat Hugo de Jonge zich gesteund door een nipte meerderheid de nieuwe leider van het CDA mag noemen.

Kee & Van Jole bespreken wat dit betekent voor de toekomst van de partij en voor tegenkandidaat Pieter Omtzigt. Ook bespreken beide heren de aankomende Europese top en de strategie van Mark Rutte.

In Den Haag is het zomerreces officieel begonnen. Maar of het ook echt een rustige tijd wordt op het Binnenhof is nog maar de vraag. Zo vond afgelopen maandag het CDA-lijsttrekkersdebat plaats. Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) en Peter Kee (politiek redacteur Op1) bespreken de presentaties van de drie kandidaten.

Ook vragen ze zich af of het wel handig is als kamerleden dit reces naar het buitenland afreizen. Wat als ze straks niet meer terug kunnen komen?

#21 - Kee en Van Jole over de lijsttrekkers (S02)

dinsdag 30 juni 2020, 13:31 uur

Ons team was weer compleet met Kee & Van Jole, en gelukkig maar, want het was een drukke politieke week. Lodewijk Asscher maakte een blunder van jewelste, bij het CDA ontwikkelt zich een lijsttrekkersstrijd en bij D66 zet Rob Jetten juist een stap opzij om ruim baan te maken voor Sigrid Kaag.

Kee & Van Jole zijn het uiteraard niet eens over de mogelijke gevolgen, maar praten ons wel weer van harte bij.

#21 - Kee en Van Jole over de lijsttrekkers (S02)

dinsdag 30 juni 2020, 13:31 uur

Ons team was weer compleet met Kee & Van Jole, en gelukkig maar, want het was een drukke politieke week. Lodewijk Asscher maakte een blunder van jewelste, bij het CDA ontwikkelt zich een lijsttrekkersstrijd en bij D66 zet Rob Jetten juist een stap opzij om ruim baan te maken voor Sigrid Kaag.

Kee & Van Jole zijn het uiteraard niet eens over de mogelijke gevolgen, maar praten ons wel weer van harte bij.

De nieuwe video van het CDA kan weer de prullenbak in, want Wopke Hoekstra is niet beschikbaar als lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Dat maakte hij in een interview in de Telegraaf bekend. De weg voor 'coronaminister' Hugo de Jonge lijkt vrij. Politiek redacteur Merel Ek en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole bespreken de ontwikkelen op het Binnenhof en daarbuiten,.

#19 - Kee & Van Jole over Rutte en Zeeland (S02)

woensdag 10 juni 2020, 15:49 uur

Tien jaar geleden won Mark Rutte nipt de verkiezingen en de rest is geschiedenis. Nog even en een hele generatie weet niet beter dan dat Mark Rutte de vaste premier van Nederland is. Maar hoe heeft hij het eigenlijk gedaan en wat is nou typisch Mark Rutte? Kee & Van Jole blikken terug.

Ook blikken ze vooruit naar de toekomst van staatssecretaris Barbara Visser. Zij heeft wat uit te leggen aan de Tweede Kamer, zoals er wel vaker extra uitleg moet komen vanuit het ministerie van Defensie.

#18 - Kee en Van Jole demonstreren en betogen (S02)

woensdag 3 juni 2020, 16:59 uur

Politiek redacteur Peter Kee en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole geven hun mening over de rol van burgemeester Halsema bij de anti-racismedemonstratie in Amsterdam (Van Jole: "Zij is de Nederlandse Hilary Clinton"), en ze bespreken de wisselingen in het kabinet: Tamara van Ark naar Volksgezondheid en Bas van 't Wout naar Sociale Zaken (Kee: "Hij krijgt een zware klus").

De Tweede Kamer debatteert wederom over de toeslagenaffaire. Peter Kee en Francisco van Jole hebben de laatste informatie en kijken naar de andere affaires die Den Haag bezighoudt.

Minister Koolmees van Sociale Zaken wil in zijn nieuwe hulppakket voor bedrijven niet langer eisen dat er geen werknemers ontslagen worden. Peter Kee en Francisco van Jole bespreken de houdbaarheid van zijn beleid (met een bijdrage van Astrid Joosten). En ze duiken ook nog even in het vervolgverhaal over 50Plus.

Het is meireces in Den Haag, maar dat weerhoudt de kleine politieke partijen er niet van elkaar de tent uit te vechten.

Zowel bij Denk als 50-plus staan bestuur en kamerfractie lijnrecht tegenover elkaar. Bij 50-plus resulteerde dit al in het opstappen van Henk Krol, maar nu heeft het bestuur van DENK hun eigen fractievoorzitter uit de partij gezet.

Oftewel, genoeg te bespreken voor politiek redacteur Peter Kee en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole.

Politiek commentatoren Peter Kee en Francisco van Jole bespreken -beiden gehuld in een ondefinieerbaar donkere outfit- vandaag de nog altijd voortsmeulende veenbrand bij 50PLUS, de plannen van GroenLinks om uit de crisis te raken, en het ongemak in het CDA.

#12 - Kee en Van Jole zijn transparant (S02)

woensdag 22 april 2020, 16:25 uur

Hoewel half Nederland stil lijkt te staan, dendert de politieke trein in Den Haag op volle vaart door. Daarbij lijkt transparante communicatie af en toe het onderspit te delven. Hoewel er één kleine partij is die misschien iets te transparant communiceert.

Kee & Van Jole bespreken dat en meer in De Nieuws BV.

#11 - 50-plussers over 50Plus (S02)

woensdag 15 april 2020, 15:34 uur

Peter Kee en Francisco van Jole bespreken zoals elke week de actuele Haagse politiek. Vandaag veel aandacht voor de problemen bij 50 Plus, en voor de vraag hoe je oppositie moet voeren tegen een crisiskabinet. Want stiekem gloren er ver weg ook weer verkiezingen...

Wat vinden ze in Den Haag van de harde opstelling van de minister van Financiën Wopke Hoekstra en wie gaat Mark Rutte straks vervangen als hij, net als Boris Johnson, wordt gegrepen door corona?

Dat en meer bespreken politiek redacteur Peter Kee en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole in De Nieuws BV.

In hun wekelijkse politieke commentaar bespreken parlementair redacteur Peter Kee en Francisco van Jole de jongste coronapersconferentie (met oog voor de schoenen van minister De Jonge), de Europese blunder van minister Hoekstra (met een opvallende rol voor zijn voorganger) en de problemen bij Denk, die volgens Kee wel eens tot het einde van die partij zouden kunnen leiden.

De communicatie vanuit de overheid rondom de coronacrisis is op z'n zachtst gezegd niet altijd even duidelijk. Ook communicatie rondom andere dossiers blijkt in deze tijd niet goed te zijn verlopen.

Kee & Van Jole duiken voor De Nieuws BV in deze dossiers en laten zien wat zich voor én achter de schermen afspeelt.

#7 - Kee en van Jole en het coronadebat (S02)

woensdag 18 maart 2020, 16:21 uur

Het coronavirus heeft ook zijn gevolgen voor de Haagse politiek. Peter Kee en Francisco van Jol praten over het politieke debat over het coronavirus en de speech van Rutte.

Het is crisis in Den Haag. Corona, excuses en kinderen. Kan de politiek de druk nog wel aan?

Politiek redacteur Joost Bekendam en hoofdredacteur van Joop,nl Francisco van Jole bespreken het in De Nieuws BV.

#5 - Kee en Van Jole zoeken een vrouw (S02)

woensdag 4 maart 2020, 15:58 uur

Het zou dé liefdesverklaring van deze eeuw moeten worden, maar het bleef bij een bescheiden kus op de wang. De linkse samenwerking viel tegen, maar de samenwerking hier in de studio, tussen onze twee politieke watchers Peter Kee en Francisco van Jole is beter dan ooit!

In De Nieuws BV bespreken politiek redacteur Peter Kee en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole de linkse samenwerking, de zoektocht naar vrouwelijke lijsttrekkers én de verhoudingen tussen Baudet en Hiddema.

#4 - Kee en Van Jole doen niet aan reces (S02)

woensdag 26 februari 2020, 15:40 uur

De Haagse politiek houdt voorjaarsreces. Sommige politici maken gebruik van de vrije dagen om op skivakantie te gaan of carnaval te vieren. Anderen mesten hun overvolle mailbox uit of leggen werkbezoeken af.

In De Nieuws BV bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de sfeer in de coalitie nu er via een column in De Telegraaf uit de school is geklapt over de ministerraad. Kee vertelt waarom hij verwacht dat het CETA-verdrag in de Eerste Kamer misschien toch steun van de PvdA zal krijgen. Verder wordt vandaag in Paradiso afscheid genomen van de markante campagnestrateeg Erik van Bruggen die onlangs overleed. Wat betekende hij voor de ontwikkeling van campagnes in Nederland?

#3 - Het CETA-verdrag en de onbetrouwbare overheid (S02)

woensdag 19 februari 2020, 14:59 uur

Met 72 stemmen voor en 69 tegen stemde de Tweede Kamer voor het CETA-vrijhandelsverdrag met Canada. Negen Kamerleden ontbraken bij de hoofdelijke stemming over een verdrag dat de spanning in de coalitie hoog deed oplopen. De ChristenUnie had bezwaren tegen CETA, maar stemde uiteindelijk toch voor. Volgende maand start de behandeling van deze kwestie in de Eerste Kamer en daar begint voor het kabinet een zoektocht naar een meerderheid, want vooralsnog komt de coalitie zes zetels tekort. In De Nieuws BV bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) het gedoe rond CETA.

Bij het ministerie van Financiën lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel te zijn, terwijl het bij Justitie en Veiligheid steeds donkerder wordt. Toch was er maar één ding waar Den Haag zich écht mee bezig hield: het schaaktoernooi in de Tweede Kamer.

In De Nieuws BV maken Haagse kemphanen Peter Kee en Francisco van Jole de balans op en bespreken ze of je als politiek journalist een politicus mag feliciteren met behaalde resultaten.

#1 - Rutte versus Leijten (S02)

woensdag 22 januari 2020, 16:21 uur

Premier Rutte botste deze week hard met SP-Kamerlid Renske Leijten over de al dan niet vermeende banencarrousel voor topambtenaren. En de spanning in de coalitie stijgt, onder meer door het D66-manifest over regulering van de drugsmarkt.

#96 - Kee en van Jole over vuurwerk in de coalitie

woensdag 15 januari 2020, 14:35 uur

In het nieuwe politieke jaar komt er een verbod op knalvuurwerk en pijlen. De Kamerfracties van VVD en CDA verzetten zich tot gistermiddag tegen het aan banden leggen van vuurwerk, maar zijn toch omgegaan. Heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) inderdaad een doorslaggevende rol gespeeld in die politieke doorbraak, zoals de Telegraaf vandaag schrijft?

In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek redacteur) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) deze en meer politieke actualiteiten.

#96 - Kee en van Jole over vuurwerk in de coalitie

woensdag 15 januari 2020, 14:35 uur

In het nieuwe politieke jaar komt er een verbod op knalvuurwerk en pijlen. De Kamerfracties van VVD en CDA verzetten zich tot gistermiddag tegen het aan banden leggen van vuurwerk, maar zijn toch omgegaan. Heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) inderdaad een doorslaggevende rol gespeeld in die politieke doorbraak, zoals de Telegraaf vandaag schrijft?

In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek redacteur) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) deze en meer politieke actualiteiten.

#95 - Kee en Van Jole: Kamer weet van toeten noch blazen

vrijdag 20 december 2019, 14:20 uur

Nog een paar dagen en dan mag politiek Den Haag met vakantie en rustig genieten van de kerst. Maar hoe rustig wordt die kerst voor een paar van onze bewindslieden?

Voor de laatste keer dit jaar bespreken Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) en politiek redacteur Peter Kee politiek de huidige stand van zaken in Den Haag in De Nieuws BV.

#94 - Kee en Van Jole over de kus des doods voor Dijkhoff

woensdag 11 december 2019, 15:19 uur

Premier Mark Rutte ziet in Klaas Dijkhoff niet per se zijn opvolger, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol krijgt de volle laag van kamerleden en de noodwet stikstof verkeerd in zwaar weer.

Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) bespreken het in De Nieuws BV.

De situatie rondom de kinderopvangtoeslagaffaire is gierend uit de hand gelopen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over deze affaire met staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Snel was al een tijdje op de hoogte van de misstanden, maar wist lang in een tunnelvisie te blijven hangen. Waarom trad hij niet eerder op en wat is er allemaal verkeerd gegaan? En dan is er nog een andere man in opspraak: Klaas Dijkhoff (fractievoorzitter VVD).

Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) bespreken het debat en de toekomst van zowel Menno Snel als Klaas Dijkhoff in De Nieuws BV.

#92 - Kee en Van Jole over de Haagse chaos

woensdag 27 november 2019, 13:27 uur

Het wordt maar niet rustig in Den Haag. Staatsecretarissen en ministers die geen of verkeerde informatie delen én kamerleden die 'uitgesteld loon' ontvangen en weer moeten inleveren. Of toch niet.

Oftewel, genoeg te bespreken voor politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) in De Nieuws BV.

#91 - Kee en van Jole: waar was Rutte deze week?

woensdag 20 november 2019, 15:07 uur

Afgelopen week stond in het teken van racistische spreekkoren, relletjes rondom de Sinterklaasintocht en op z'n zachtst gezegd twijfelachtige taferelen op verschillende ministeries. Dé tijd dus voor moreel en sterk leiderschap zou je denken. Maar het kabinet, met voorop onze minister-president Mark Rutte, kwam niet heel sterk uit de verf.

Daarom laten laten politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) in De Nieuws BV hun licht schijnen op de reacties van onze politieke leiders.

#90 - Kee en Van Jole over stikstof en verdwenen rapporten

woensdag 13 november 2019, 15:36 uur

In De Nieuws BV op Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de politieke actualiteit. Dit keer hebben de politieke junkies het over de net gepresenteerde stikstofmaatregelen, de spin van Rutte en de grote zoektocht binnen het ministerie van Defensie naar een heel belangrijk rapport.

#89 - Kee en Van Jole: Bijleveld onder vuur

donderdag 7 november 2019, 07:45 uur

De Tweede Kamer werd in 2015 verkeerd ingelicht over een Nederlandse aanval in Irak. Toenmalig minister van Defensie, Jeanine Hennis, vertelde de Kamer dat er 'voor zover bekend' geen burgerslachtoffers waren gevallen bij de aanval. Nu blijkt dat Hennis toen al wist dat deze informatie niet juist was. Reden genoeg voor de Tweede Kamer huidig minister Ank Bijleveld om opheldering en excuses te vragen. Dat ging echter niet van harte. Resultaat: een motie van wantrouwen en veel kritiek.

In De Nieuws BV op NPO Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) het debat met Bijleveld, de motie van wantrouwen die tegen haar werd ingediend én de extra deukjes die de coalitie hierdoor heeft opgelopen.

Een speciale commissie onder leiding van SGP-fractieleider Kees van der Staaij hield de werkwijze van de Tweede Kamer tegen het licht en doet vandaag voorstellen om die aan te passen. Het gaat dan om een wijziging van Het Reglement van Orde. In dat boekwerk is minutieus vastgelegd hoe en volgens welke regels de vergadering van de Tweede Kamer verloopt. Van het aanvragen van debatten tot het aantal minuten dat een minister mag besteden aan de beantwoording van vragen tijdens het Vragenuur.

In De Nieuws BV op Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de voorstellen van Van der Staaij en zijn commissie. Het plan is bijvoorbeeld om het Vragenuur aantrekkelijker te maken en dertig ledendebatten na twaalf weken van de lijst te halen als ze dan nog niet zijn ingepland.

#87 - Kee en Van Jole: nepnieuws en nepgeschiedenis

woensdag 23 oktober 2019, 19:53 uur

Hoewel de Tweede Kamer met reces is, bespreken Peter Kee (politiek redacteur van BNNVARA) en Francisco van Jole (hoofdredacteur van de opiniesite Joop) de Haagse actualiteit: minister Ollongren presenteerde een rapport over fakenieuws en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geeft geschiedenisles. Met de beïnvloeding van onze verkiezingen door buitenlandse trollen blijkt het mee te vallen, maar de lessen van Thierry miegelen van het nepnieuws.

De Hofstad ligt overhoop en dit keer niet alleen door wat er in de Tweede Kamer gebeurt.

Peter Kee en Francisco van Jole blikken terug op afgelopen politieke week. Het boerenprotest wordt besproken, de opvallende uitspraken van VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz én het royement van de voorzitter van de Partij voor de Dieren Sebastiaan Wolswinkel.

#85 - Schouten zit klem en Asscher dreigt

woensdag 2 oktober 2019, 15:45 uur

Landbouwminister Carola Schouten lijkt klem te zitten tussen boze boeren, morrende coalitiegenoten en een stikstofcrisis waardoor vele duizenden projecten in Nederland stil liggen. Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl, bespreken de positie van Schouten. Zij moet in het kabinet als coördinerend minister op het stikstofdossier richting geven aan het terugdringen van de uitstoot.

Op het Malieveld zei Schouten tegen de duizenden boeren dat een halvering van de veestapel, een plan van D66, tijdens haar ministerschap niet zou gebeuren. Ook beloofde ze dat iedereen die wil blijven boeren, daar de ruimte voor moet krijgen. Dit terwijl het adviescollege onder leiding van VVD-prominent Remkes de regering oppert om boer in of nabij Natura 2000-gebieden te saneren of uit te kopen.

Verder bespreken Kee en Van Jole de rol van oud-staatssecretaris Henk Bleker. De CDA'er was van 2010 tot 2012 verantwoordelijk voor de landbouw. "Er kwamen alarmerende cijfers over stikstof en hij maakte plannen waarbij hij zich daar niks van aantrok. Alle problemen die de boeren hebben, hebben ze voor een groot deel aan hem te danken en ze staan hem toe te juichen", aldus Francisco van Jole.

Kee en Van Jole geven ook hun commentaar op het dreigement van PvdA-leider Lodewijk Asscher om tegen het Belastingplan 2020 te stemmen als het kabinet niet meer geld uittrekt voor lerarensalarissen en een lastenverlaging voor lage inkomens. Volgens Peter Kee haalt het dreigement weinig uit en heeft Rutte de negen PvdA-zetels helemaal niet nodig om het belastingplan erdoor te krijgen. "Hij is alleen bezig met een politiek vaantje ophangen: 'Ik ben de echte man op links, ik ben echt stoer.' Misschien krijgt Jesse juist meer voor elkaar", aldus Peter Kee, wijzend op de meer constructieve houding van GroenLinks-leider Klaver.
Volgens Francisco van Jole ontwikkelt Asscher zich juist tot de oppositieleider: "De PvdA heeft maar negen zetels. Wie had dit twee, drie jaar geleden gedacht?"

Wybren van Haga denkt na. Geeft hij zijn zetel terug aan de VVD-fractie, of houdt ie 'm zelf? En wat gaan de aanbevelingen van de commissie-Remkes betekenen voor de sfeer in de coalitie? Deze vragen worden besproken, verhelderd en bediscussieerd door politiek commentator Peter Kee en Francisco van Jole van de opiniewebsite Joop!

Het belangrijkste debat van het jaar wordt vandaag en morgen gevoerd in de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen staan de nieuwe Miljoenennota en de plannen van kabinet-Rutte III centraal. Ook is dit het moment voor de politieke leiders van SP tot Forum voor Democratie om hun eigen visie te etaleren.
Voor 'De Nieuws BV' volgen politiek commentator Peter Kee en Joop-eindredacteur Francisco van Jole de verrichtingen in de Kamer nauwgezet.

#82 - Gemekker, boegeroep en geblaat

woensdag 11 september 2019, 15:10 uur

Anderhalve week na de aftrap van het politieke najaar, gebeurt er alweer genoeg in Den Haag. D66 irriteert de andere coalitiepartijen wederom met een omstreden voorstel over de veestapel, het ministerie van Justitie en Veiligheid ligt wederom onder de loep én het proces Wilders lijkt wederom vertraging op te lopen.

Oftewel, genoeg om over te praten met onze politieke junkies.

#81 - Zijn Wopke en Thierry designated survivors?

woensdag 4 september 2019, 15:11 uur

Ze zijn terug! Ook voor Peter Kee en Francisco van Jole is het zomerreces voorbij. Vandaag bespreken zij de toekomstplannen van Wopke Hoekstra (omhoog) en Thierry Baudet (omlaag) en het besluit om een kabinetslid uit te kiezen dat komende aanslagen mag overleven...

Je kan het de afgelopen weken niet gemist hebben: de ruzie bij Forum voor Democratie. Partijoprichter Henk Otten is er uit geknikkerd en rolt vechtend over straat met zijn voormalige strijdmakker Thierry Baudet.

Zoals gebruikelijk komen voor grote zaken de Haagse kopstukken terug van reces en dus hebben wij ook onze kanonnen - Peter Kee en Francisco van Jole - terug van vakantie gehaald om ons te helpen bij het begrijpen van deze partijklucht op rechts.

#79 - Het horrordossier dat De Belastingdienst heet

woensdag 10 juli 2019, 13:34 uur

De fouten van De Belastingdienst blijven zich opstapelen. Het dossier over de fouten met de kinderopvangtoeslag lijkt inmiddels een vrachtwagen aan ellende te herbergen. Hoe kijkt Den Haag hiernaar? En moet staatssecretaris Snel zijn conclusies trekken? Ook aandacht voor de ambitie van minister Cora van Nieuwenhuizen.

#78 - Timmermans

woensdag 3 juli 2019, 16:34 uur

Gisteravond spatte de grote Europese droom van Frans Timmermans uiteen. Niet hij, maar de Duitse Ursula von der Leyen is voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Over twee weken stemt het Europees Parlement over deze voordacht. En die stemming zou nog weleens heel spannend kunnen worden. Over het spel achter de schermen praten we met onze politieke mannen: Peter Kee en Francisco van Jole.

#77 - Klimaat en democratie

woensdag 26 juni 2019, 15:45 uur

De eerste klimaatplannen van het kabinet zijn uitgelekt. Waarom nu al, en zal de VVD instemmen met rekeningrijden? Minister Ollongren wil de democratie op de schop nemen. In haar visie krijgen voorkeursstemmen meer gewicht, en wordt het makkelijker om de grondwet te wijzigen. Kee en Van Jole wegen de plannen.

#76 - de kansen van Wilders en die van IS-kinderen

woensdag 12 juni 2019, 15:17 uur

Politiek commentatoren Peter Kee en Francisco van Jole laten hun licht schijnen over Geert Wilders die een parlementaire enquête wil naar politieke bemoeienis met het proces dat tegen hem wordt gevoerd ("weinig kans") en over de IS-kinderen die wel of niet naar Nederland gehaald worden uit de vluchtelingenkampen waar ze nu verblijven ("iets meer kans").

#75 - Het pensioenakkoord en de excuses van Rutte

woensdag 5 juni 2019, 16:42 uur

Vanochtend werd het principe-akkoord tussen kabinet, werknemers en werkgevers over de pensioenen gepresenteerd. En Mark Rutte maakte gisteren driemaal zijn excuses aan voor wat de Groningers is aangedaan. We bespreken het met onze Haagse watchers Peter Kee en Francisco van Jole.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1