appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Kee en Van Jole

Peter Kee en Francisco van Jole duiden elke week in De Nieuws BV de politiek van dat moment. Wie wint, wie verliest? Wie doet het handig, wie maakt een lelijke uitglijder in politiek Den Haag? En af en toe wagen de heren zich aan een voorspelling waar je ze aan mag houden.

Podcast afleveringen

#91 - Kee en van Jole: waar was Rutte deze week?

woensdag 20 november 2019, 15:07 uur

Afgelopen week stond in het teken van racistische spreekkoren, relletjes rondom de Sinterklaasintocht en op z'n zachtst gezegd twijfelachtige taferelen op verschillende ministeries. Dé tijd dus voor moreel en sterk leiderschap zou je denken. Maar het kabinet, met voorop onze minister-president Mark Rutte, kwam niet heel sterk uit de verf.

Daarom laten laten politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) in De Nieuws BV hun licht schijnen op de reacties van onze politieke leiders.

#90 - Kee en Van Jole over stikstof en verdwenen rapporten

woensdag 13 november 2019, 15:36 uur

In De Nieuws BV op Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de politieke actualiteit. Dit keer hebben de politieke junkies het over de net gepresenteerde stikstofmaatregelen, de spin van Rutte en de grote zoektocht binnen het ministerie van Defensie naar een heel belangrijk rapport.

#89 - Kee en Van Jole: Bijleveld onder vuur

donderdag 7 november 2019, 07:45 uur

De Tweede Kamer werd in 2015 verkeerd ingelicht over een Nederlandse aanval in Irak. Toenmalig minister van Defensie, Jeanine Hennis, vertelde de Kamer dat er 'voor zover bekend' geen burgerslachtoffers waren gevallen bij de aanval. Nu blijkt dat Hennis toen al wist dat deze informatie niet juist was. Reden genoeg voor de Tweede Kamer huidig minister Ank Bijleveld om opheldering en excuses te vragen. Dat ging echter niet van harte. Resultaat: een motie van wantrouwen en veel kritiek.

In De Nieuws BV op NPO Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) het debat met Bijleveld, de motie van wantrouwen die tegen haar werd ingediend én de extra deukjes die de coalitie hierdoor heeft opgelopen.

Een speciale commissie onder leiding van SGP-fractieleider Kees van der Staaij hield de werkwijze van de Tweede Kamer tegen het licht en doet vandaag voorstellen om die aan te passen. Het gaat dan om een wijziging van Het Reglement van Orde. In dat boekwerk is minutieus vastgelegd hoe en volgens welke regels de vergadering van de Tweede Kamer verloopt. Van het aanvragen van debatten tot het aantal minuten dat een minister mag besteden aan de beantwoording van vragen tijdens het Vragenuur.

In De Nieuws BV op Radio 1 bespreken politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de voorstellen van Van der Staaij en zijn commissie. Het plan is bijvoorbeeld om het Vragenuur aantrekkelijker te maken en dertig ledendebatten na twaalf weken van de lijst te halen als ze dan nog niet zijn ingepland.

#87 - Kee en Van Jole: nepnieuws en nepgeschiedenis

woensdag 23 oktober 2019, 19:53 uur

Hoewel de Tweede Kamer met reces is, bespreken Peter Kee (politiek redacteur van BNNVARA) en Francisco van Jole (hoofdredacteur van de opiniesite Joop) de Haagse actualiteit: minister Ollongren presenteerde een rapport over fakenieuws en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geeft geschiedenisles. Met de beïnvloeding van onze verkiezingen door buitenlandse trollen blijkt het mee te vallen, maar de lessen van Thierry miegelen van het nepnieuws.

De Hofstad ligt overhoop en dit keer niet alleen door wat er in de Tweede Kamer gebeurt.

Peter Kee en Francisco van Jole blikken terug op afgelopen politieke week. Het boerenprotest wordt besproken, de opvallende uitspraken van VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz én het royement van de voorzitter van de Partij voor de Dieren Sebastiaan Wolswinkel.

#85 - Schouten zit klem en Asscher dreigt

woensdag 2 oktober 2019, 15:45 uur

Landbouwminister Carola Schouten lijkt klem te zitten tussen boze boeren, morrende coalitiegenoten en een stikstofcrisis waardoor vele duizenden projecten in Nederland stil liggen. Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl, bespreken de positie van Schouten. Zij moet in het kabinet als coördinerend minister op het stikstofdossier richting geven aan het terugdringen van de uitstoot.

Op het Malieveld zei Schouten tegen de duizenden boeren dat een halvering van de veestapel, een plan van D66, tijdens haar ministerschap niet zou gebeuren. Ook beloofde ze dat iedereen die wil blijven boeren, daar de ruimte voor moet krijgen. Dit terwijl het adviescollege onder leiding van VVD-prominent Remkes de regering oppert om boer in of nabij Natura 2000-gebieden te saneren of uit te kopen.

Verder bespreken Kee en Van Jole de rol van oud-staatssecretaris Henk Bleker. De CDA'er was van 2010 tot 2012 verantwoordelijk voor de landbouw. "Er kwamen alarmerende cijfers over stikstof en hij maakte plannen waarbij hij zich daar niks van aantrok. Alle problemen die de boeren hebben, hebben ze voor een groot deel aan hem te danken en ze staan hem toe te juichen", aldus Francisco van Jole.

Kee en Van Jole geven ook hun commentaar op het dreigement van PvdA-leider Lodewijk Asscher om tegen het Belastingplan 2020 te stemmen als het kabinet niet meer geld uittrekt voor lerarensalarissen en een lastenverlaging voor lage inkomens. Volgens Peter Kee haalt het dreigement weinig uit en heeft Rutte de negen PvdA-zetels helemaal niet nodig om het belastingplan erdoor te krijgen. "Hij is alleen bezig met een politiek vaantje ophangen: 'Ik ben de echte man op links, ik ben echt stoer.' Misschien krijgt Jesse juist meer voor elkaar", aldus Peter Kee, wijzend op de meer constructieve houding van GroenLinks-leider Klaver.
Volgens Francisco van Jole ontwikkelt Asscher zich juist tot de oppositieleider: "De PvdA heeft maar negen zetels. Wie had dit twee, drie jaar geleden gedacht?"

Wybren van Haga denkt na. Geeft hij zijn zetel terug aan de VVD-fractie, of houdt ie 'm zelf? En wat gaan de aanbevelingen van de commissie-Remkes betekenen voor de sfeer in de coalitie? Deze vragen worden besproken, verhelderd en bediscussieerd door politiek commentator Peter Kee en Francisco van Jole van de opiniewebsite Joop!

Het belangrijkste debat van het jaar wordt vandaag en morgen gevoerd in de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen staan de nieuwe Miljoenennota en de plannen van kabinet-Rutte III centraal. Ook is dit het moment voor de politieke leiders van SP tot Forum voor Democratie om hun eigen visie te etaleren.
Voor 'De Nieuws BV' volgen politiek commentator Peter Kee en Joop-eindredacteur Francisco van Jole de verrichtingen in de Kamer nauwgezet.

#82 - Gemekker, boegeroep en geblaat

woensdag 11 september 2019, 15:10 uur

Anderhalve week na de aftrap van het politieke najaar, gebeurt er alweer genoeg in Den Haag. D66 irriteert de andere coalitiepartijen wederom met een omstreden voorstel over de veestapel, het ministerie van Justitie en Veiligheid ligt wederom onder de loep én het proces Wilders lijkt wederom vertraging op te lopen.

Oftewel, genoeg om over te praten met onze politieke junkies.

#81 - Zijn Wopke en Thierry designated survivors?

woensdag 4 september 2019, 15:11 uur

Ze zijn terug! Ook voor Peter Kee en Francisco van Jole is het zomerreces voorbij. Vandaag bespreken zij de toekomstplannen van Wopke Hoekstra (omhoog) en Thierry Baudet (omlaag) en het besluit om een kabinetslid uit te kiezen dat komende aanslagen mag overleven...

Je kan het de afgelopen weken niet gemist hebben: de ruzie bij Forum voor Democratie. Partijoprichter Henk Otten is er uit geknikkerd en rolt vechtend over straat met zijn voormalige strijdmakker Thierry Baudet.

Zoals gebruikelijk komen voor grote zaken de Haagse kopstukken terug van reces en dus hebben wij ook onze kanonnen - Peter Kee en Francisco van Jole - terug van vakantie gehaald om ons te helpen bij het begrijpen van deze partijklucht op rechts.

#79 - Het horrordossier dat De Belastingdienst heet

woensdag 10 juli 2019, 13:34 uur

De fouten van De Belastingdienst blijven zich opstapelen. Het dossier over de fouten met de kinderopvangtoeslag lijkt inmiddels een vrachtwagen aan ellende te herbergen. Hoe kijkt Den Haag hiernaar? En moet staatssecretaris Snel zijn conclusies trekken? Ook aandacht voor de ambitie van minister Cora van Nieuwenhuizen.

#78 - Timmermans

woensdag 3 juli 2019, 16:34 uur

Gisteravond spatte de grote Europese droom van Frans Timmermans uiteen. Niet hij, maar de Duitse Ursula von der Leyen is voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Over twee weken stemt het Europees Parlement over deze voordacht. En die stemming zou nog weleens heel spannend kunnen worden. Over het spel achter de schermen praten we met onze politieke mannen: Peter Kee en Francisco van Jole.

#77 - Klimaat en democratie

woensdag 26 juni 2019, 15:45 uur

De eerste klimaatplannen van het kabinet zijn uitgelekt. Waarom nu al, en zal de VVD instemmen met rekeningrijden? Minister Ollongren wil de democratie op de schop nemen. In haar visie krijgen voorkeursstemmen meer gewicht, en wordt het makkelijker om de grondwet te wijzigen. Kee en Van Jole wegen de plannen.

#76 - de kansen van Wilders en die van IS-kinderen

woensdag 12 juni 2019, 15:17 uur

Politiek commentatoren Peter Kee en Francisco van Jole laten hun licht schijnen over Geert Wilders die een parlementaire enquête wil naar politieke bemoeienis met het proces dat tegen hem wordt gevoerd ("weinig kans") en over de IS-kinderen die wel of niet naar Nederland gehaald worden uit de vluchtelingenkampen waar ze nu verblijven ("iets meer kans").

#75 - Het pensioenakkoord en de excuses van Rutte

woensdag 5 juni 2019, 16:42 uur

Vanochtend werd het principe-akkoord tussen kabinet, werknemers en werkgevers over de pensioenen gepresenteerd. En Mark Rutte maakte gisteren driemaal zijn excuses aan voor wat de Groningers is aangedaan. We bespreken het met onze Haagse watchers Peter Kee en Francisco van Jole.

#74 - Mark Rutte en Zihnzi Özdil

woensdag 29 mei 2019, 14:48 uur

Heeft Mark Rutte een doodzonde begaan door de kosten van het klimaatakkoord even onder de pet te houden? Daarover reflecteren Peter Kee en Francisco van Jole. En ze praten over het afgetreden GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. De manier waarop toont volgens Van Jole aan dat linkse partijen en peoples management slecht samengaan.

#73 - Rutte en Baudet

woensdag 22 mei 2019, 15:37 uur

Vanavond is het veelbesproken Pauw-debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet in de Rode Hoed in Amsterdam. We beschouwen voor met Peter Kee en Fransisco van Jole.

#72 - House of Europe

woensdag 15 mei 2019, 15:32 uur

Gisteravond opende Mark Rutte de aanval op Thierry Baudet. Dat bespreken Peter Kee en Francisco van Jole

#71 - 'Hans Brusselmans' en Wopke Hoekstra

woensdag 8 mei 2019, 15:36 uur

De SP lanceerde een verkiezingsspotje met "Hans Brusselmans", een eurocraat die veel weg heeft van Frans Timmermans. En CDA-minister Wopke Hoekstra kwam met een liefdesverklaring aan Europa. Volop gespreksstof voor politiek commentatoren Peter Kee en Francisco van Jole.

#70 - 1 mei, de SP en Europa

woensdag 1 mei 2019, 14:51 uur

De Dag van de Arbeid leeft niet erg bij links. Er zijn nauwelijks partij-activiteiten bij PvdA, GroenLinks en SP. Die laatste partij likt nog de wonden van de laatste verkiezingen. En de volgende komen er alweer aan: de Europese. Peter Kee en Francisco van Jole zie het aan en leveren commentaar.

#69 De macht van 'tweede mannen'

donderdag 25 april 2019, 14:42 uur

Het nieuws werd de afgelopen dagen niet bepaald door politieke leiders als Mark Rutte, Thierry Baudet en Geert Wilders, maar door "tweede mannen" Klaas Dijkhoff, Henk Otten en, vooruit, Dion Graus. Peter Kee en Francisco van Jole over het fenomeen "tweede man".

#68 Het boek van Lodewijk Asscher

woensdag 17 april 2019, 15:47 uur

"Opstaan in het Loyd Hotel" is het boek dat PvdA-leider Lodewijk Asscher schreef over de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij. Een persoonlijk verslag, met intieme details, maar ook een politiek pamflet. Peter Kee en Francisco van Jole lazen het boek en geven hun mening over de inhoud.

#67 Mei Li Vos, kopjes koffie en Zwitserland

woensdag 10 april 2019, 15:27 uur

Peter Kee en Francisco van Jole bespreken de bewegingsruimte van het kabinet ("Rutte moet veel koffie drinken"), de verwachte rol van de Senaatsfractie van de PvdA en een Zwitserse tactiek om om te gaan met populisten zoals het Forum voor Democratie.

#66 Wiebes en Dekker

woensdag 3 april 2019, 15:53 uur

Minister Wiebes heeft het bedrijfsleven beloofd dat er geen generieke CO2-belasting zal komen (onthulde de Nieuws BV eerder). En minister Dekker ligt onder vuur vanwege de fouten die onder zijn verantwoordelijkheid zijn gemaakt bij de behandeling van TBS-er Michael P. Peter Kee en Francisco van Jole laten hun licht schijnen over handel en wandel van deze twee brekebenen.

#65 Met de HSL naar het belastingparadijs

woensdag 27 maart 2019, 15:51 uur

Het duo politieke pundits buigen zich deze week over de vraag van NS en ProRail om meer geld voor het spoor, waar staatssecretaris Stientje van Veldhoven nog weinig oren naar heeft, en over het Europees Parlement dat Nederland heeft toegevoegd op de zwarte lijst van belastingparadijzen.

#64 De laatste campagnedag

woensdag 20 maart 2019, 15:37 uur

De stembureaus zijn geopend! Politiek commentaarduo Francisco van Jole en Peter Kee blikken terug op de laatste campagnedag. Benieuwd waarom de (meeste) fractievoorzitters in het NOS-slotdebat het zo met elkaar eens waren of door wie de heren in het debat verrast werden?

#63 Verkiezingen en het klimaatakkoord

woensdag 13 maart 2019, 16:38 uur

De verkiezingsupdate van Peter Kee en Francisco van Jole: de coalitiepartijen staan overal op zwaar verlies, behalve de kleinste. De ChristenUnie stijgt alleen maar in de peilingen. Hoe kan dat? En de analyse van het klimaatakkoord is bekend gemaakt: zijn de 600 klimaatmaatregelen voldoende om de klimaatdoelen te halen?

#61 Ferrari's en vliegtuigen

woensdag 27 februari 2019, 14:53 uur

Het blauwe bloed pompt weer harder door het Oranje hart. Nederland koopt KLM aandelen. Onze politieke duiders Peter Kee en Francisco van Jole zien de vrolijke gezichten bij de betrokken politici, maar wijzen je ook op de niet benoemde nadelen van deze miljoenen aankoopt. Daarnaast weet Van Jole waarom de voorvrouw van de SP in een Ferrari door de straten scheurt en ziet Kee wel waarom dat helemaal geen slecht idee is.

#60 Omroep Denk

donderdag 21 februari 2019, 15:51 uur

Over de Omroep Denk en over het feit dat Farid Azarkan niet vervolgd zal worden voor het plaatsen van een nep-PVV-banner en de verkiezingscampagnes in aanloop naar de provinciale staten verkiezingen hadden Peter Kee en Francisco van Jole het vandaag.

#59 Verkiezingsdebatten op tv

woensdag 13 februari 2019, 15:01 uur

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart, kruisen landelijke politieke kopstukken met elkaar de degens op tv en radio. De aftrap is zondag bij WNL op NPO1. Daarna volgen grote debatten bij RTL, Radio 1, EenVandaag en de NOS. In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole deze verkiezingsdebatten. Van Jole zet grote vraagtekens bij het uitnodigingenbeleid van RTL, dat de Peilingwijzer als selectiecriterium gebruikt. Daarom mag FvD-leider Thierry Baudet wel meedoen aan het debat en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie niet. Zij hebben respectievelijk twee en vijf zetels in de Tweede Kamer, maar in de Peilingwijzer is FvD virtueel de vierde partij van het land. Peter Kee vertelt op zijn beurt over zijn ervaringen met het uitnodigen van politieke gasten in campagnetijd. Dat betekent overuren maken en lang onderhandelen met de spindoctors over bijvoorbeeld de insteek van het debat en formulering van de geponeerde stellingen.

#58 Klimaatstaking, gokwetten en minister Dekker

donderdag 7 februari 2019, 15:06 uur

Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) bespreken de klimaatstaking van scholieren. Zij kwamen met duizenden naar Den Haag om van de politiek harde klimaatmaatregelen te eisen. Zo willen de scholieren dat de vervuiler gaat betalen. Luisteren politici wel? Ook buigen Kee en Van Jole zich over het optreden van minister Sander Dekker (rechtsbescherming, VVD) in de Eerste Kamer. Daar moest hij deze week aantreden om twee nieuwe kansspelwetten te verdedigen. Maar de senaat was niet tevreden met zijn antwoorden. Het debat werd geschorst en Dekker moet voor morgenmiddag 12 uur een brief sturen met nadere uitleg.

#57 Het debat over het kinderpardon

woensdag 30 januari 2019, 14:40 uur

Na de draai van het CDA over de versoepeling van het kinderpardon liep de spanning in de coalitie hoog op. Gisteravond sloten de coalitiepartijen dan toch een akkoord en daarover begon vanochtend een debat in de Tweede Kamer met verantwoordelijke staatssecretaris Mark Harbers. Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) volgen dat debat voor De Nieuws BV.

#56 Het kinderpardon dat de coalitie verdeelt

woensdag 23 januari 2019, 15:00 uur

Die versoepeling van het kinderpardon stond bij D66 en ChristenUnie al langer op het verlanglijstje, maar in het regeerakkoord werd afgesproken dat er aan het pardon niet gemorreld zou worden. Nu het CDA is gedraaid en toch versoepeling wil, staan de verhoudingen in de coalitie op scherp, want de VVD blijft mordicus tegen.

Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole, (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) bespreken deze nieuwe kloof in de coalitie.

De Telegraaf bracht vandaag een geruchtmakend verhaal op de voorpagina. De krant kopte over een aangifte tegen Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV): 'Ex Joyce: 'Hij dwong me tot seks met derden'. Zij beschuldigt Graus er verder van haar te hebben bedreigd en een keer te hebben geslagen. Het Kamerlid ontkent de beschuldigingen van zijn ex, die als medewerker in dienst is bij de PVV-fractie.

Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) praten verder over dit geruchtmakende nieuws. Ook bespreken zij de spanningen binnen de coalitie na uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij liet zich in scherpe bewoordingen uit over het klimaatakkoord, over drammende coalitiepartners en speculeerde over een mogelijke val van het kabinet.

In de luwte van het kerstreces kreeg SGP-voorman Kees van der Staaij het ineens druk. Zijn naam dook op onder de Nederlandse vertaling van de omstreden Nashville-verklaring. Een anti-homo-manifest, vinden veel criticasters. Ophef betekent publiciteit. Dat is in campagnetijd, de Provinciale Statenverkiezingen zijn op 20 maart, niet per se verkeerd voor een kleine partij die vaak wordt overgeslagen. Maar was dat de opzet van de SGP? Hierover praten Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) in De Nieuws BV. Ook bespreken zij de voorpagina van de Telegraaf die de vergroeningsplannen van Rob Jetten bestempelde als 'klimaatklets'. Voert de krant campagne tegen de D66-fractievoorzitter?

#53 Kee en Van Jole over het belang van klimaattafels

woensdag 19 december 2018, 15:13 uur

Voor de laatste keer dit jaar kruisen Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw en De Nieuws BV en Francisco van Jole (de eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) de degens over de politieke waan van de dag.

#52 Kee en Van Jole kiezen hun politicus van het jaar

woensdag 12 december 2018, 16:18 uur

Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) zijn in de ban van de eindejaarslijstjes en kiezen hun politicus van het jaar. Maar voordat ze hun keuze bekendmaken, nemen ze eerst de politici door die in 2018 het meest opvielen.

Van Jole kiest GroenLinks-leider Jesse Klaver als politicus van het jaar. Van Jole wijst onder meer op de klinkende zege die hij met zijn partij boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen. Klaver had van tevoren de ambitie uitgesproken in honderd gemeenten mee te besturen en dat is GroenLinks gelukt. Ook is Van Jole vol lof over de manier waarop Klaver oppositie voerde tegen de afschaffing van de dividendbelasting en zich constant hard maakt voor maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen.

Kee vindt juist dat Klaver te weinig resultaat boekt en wijst minister-president Mark Rutte aan als politicus van het jaar. Volgens Kee wist Rutte knap te herstellen van diens mislukte queeste om de dividendbelasting af te schaffen. Bovendien speelt de VVD-leider inmiddels een rol van betekenis op het internationale toneel, als een van de meest ervaren Europese regeringsleiders.

Peter Kee (politiek redacteur van Pauw én De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) vormen het vaste politieke commentaarduo van De Nieuws BV. Vandaag bespreken zij het Kamerdebat over het Marrakesh-migratiepact. FvD-voorman Thierry Baudet kreeg het onderwerp prominent op de agenda, kreeg veel aandacht op radio en tv, maar toen hij aan het begin van het debat een motie van wantrouwen indiende werd direct duidelijk dat hij alleen van de PVV steun kon verwachten.

"Een clown", oordeelt Van Jole. Daar is Kee, die tijdens het debat een lijstje met Baudets verkondigde onwaarheden bijhield, het mee eens. Maar, vindt Kee, hij heeft het onderwerp wel op de agenda gekregen en de VVD, een partij waar Baudet stemmen vandaan wil halen, heeft in het debat kleur moeten bekennen door het pact te steunen.

Verder buigen Kee en Van Jole zich over de kritiek van boze CDA-jongeren in de richting van hun partijleider. De coalitie neemt maatregelen waardoor studenten meer geld kwijt zijn aan het afbetalen van hun studieschuld. Vandaag debatteert de Tweede Kamer daarover. Het CDJA vroeg de Kamerfractie om tegen de verhoging van de rente te stemmen en het partijcongres nam ook een motie van die strekking aan. Maar CDA-leider Sybrand Buma weigert te tornen aan deze maatregel die werd vastgelegd in het regeerakkoord.

#49 geklapt pensioenoverleg en terugkeer Rosenmöller

woensdag 21 november 2018, 14:55 uur

De onderhandelingen over de hervorming van het pensioenstelsel zijn stukgelopen. Peter Kee (politiek redacteur van Pauw én De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) bespreken de politieke implicaties van dit pensioendebacle en de comeback van Paul Rosenmöller. De oud-leider van GroenLinks gaat voor zijn partij de kar trekken in de Eerste Kamer.

De nieuwe Peilingwijzer betekent wederom geen goed nieuws voor de coalitie. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden kunnen rekenen op 55 tot 58 zetels als nu verkiezingen gehouden zouden worden. Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) bespreken deze nieuwe peiling (een gewogen gemiddelde van een handvol peilingen), de geruchten dat voor premier Rutte een Europese topfunctie in het verschiet zou liggen. Volgens Van Jole gaat een premier zo'n acht jaar mee voor diens uiterste houdbaarheidsdatum wordt overschreden. Ook de houdbaarheid van CDA-leider Sybrand Buma komt ter sprake. In de peilingen leveren de christen democraten zetels in. Volgens Van Jole komt dat door de conservatieve lijn van Buma. Hij ziet in minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een potentiële opvolger.

#47 het kinderpardon en staatssecretaris Harbers

woensdag 7 november 2018, 17:31 uur

Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) bespreken de politieke actualiteit. Vandaag staat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) met grote interviews in de Volkskrant en het AD. Harbers legt daarin uit waarom hij uitgeprocedeerde asielkinderen toch uitzet. Is de VVD'er een mediaoffensief begonnen nu Tim Hofman met zijn petitie meer dan 200.000 handtekening heeft vergaard? Hofman pleit met zijn petitie #EIGELAND voor een ruimhartiger asielbeleid.

#46 ministers Bruins en Koolmees in het nauw

woensdag 31 oktober 2018, 15:32 uur

Peter Kee en Francisco van Jole volgen het debat met minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). De minister moet zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de plotselinge sluiting van een aantal ziekenhuizen. Bruins krijgt het in de Kamer zwaar te verduren en werd zelfs door de oppositie heengezonden om te overleggen met zijn inspectie over een patiënt die door de chaotische sluiting in levensgevaar verkeerde.

Ook nemen Kee en Van Jole minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) onder de loep. Hij begon een jaar geleden voortvarend met plannen voor de hervorming van het pensioenstelsel, maar het overleg met de vakbonden zit al maanden muurvast. "Koolmees zit echt met de handen in het haar", aldus Peter Kee.

# 45 Het eerste jaar Rutte III

woensdag 24 oktober 2018, 17:54 uur

Deze week viert het derde kabinet Rutte zijn eerste verjaardag. Peter Kee en Francisco van Jole nemen de staat van het kabinet door aan de hand van een aantal sleutelmomenten, zoals het vertrek van Halbe Zijlstra en het allereerste debat waarin kritische vragen werden gesteld over afschaffing van de dividendbelasting.

#44 Kee en Van Jole over de verstandhouding Rutte-Asscher

donderdag 18 oktober 2018, 15:52 uur

Mark Rutte (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA) konden het in een vorig politiek leven uitstekend met elkaar vinden. Als premier en vice-premier vormden zij de kern van het tweede kabinet Rutte. Toen ze in 2016 gezamenlijk een zoetgevooisd interview gaven in de Volkskrant, buitelden ze over elkaar heen met complimenten voor de ander. Van die liefde is in de politieke arena weinig meer te merken. Tijdens het finale debat over de afschaffing van de dividendbelasting, die toch niet doorgaat, fungeerde Asscher als aanvalsleider van de oppositie en steunde hij een motie van wantrouwen.

In De Nieuws BV becommentariëren Peter Kee (politiek redacteur van Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) deze zet van Asscher. Waar is de constructieve houding gebleven, die hij enkele maanden geleden nog tentoonspreidde? Wat is hij van plan met zijn PvdA?

#43 Rob Jetten

woensdag 10 oktober 2018, 16:12 uur

Waar ze vorige week vooruit blikten op het partijcongres van D66, konden Kee en Van Jole ook dit keer niet om D66 heen. Alexander Pechtold maakte tijdens dat congres zijn afscheid bekend en gisteren koos de D66-fractie uit haar midden Kamerlid Rob Jetten als zijn opvolger. Hij schoof 's avond aan bij Pauw voor zijn eerste talkshowinterview als fractieleider, waar hij vooral opviel door zijn ontwijkende en ingestudeerde antwoorden. Kee en Van Jole bespreken Jetten, zijn nieuwe baan en zijn optreden bij Pauw.

#42 Het klimaatakkoord, Duthler en Dekker

woensdag 26 september 2018, 16:35 uur

Peter Kee en Francisco van Jole nemen de politieke actualiteit door. Ze bespreken de doorrekening van het klimaatakkoord, die minister Wiebes flink wat kopzorgen geeft. Kee en van Jole buigen zich verder over de dubbele rol van sommige Eerste Kamerleden, naar aanleiding van het spitwerk van Follow the Money. Het onderzoeksplatform hield de nevenfuncties en bijbanen van de 75 senatoren tegen het licht en stuitte daarbij onder andere op de dubbele pet van VVD-senator Anne-Wil Duthler. Haar bedrijf verdiende in 2013 geld aan een adviesopdracht voor het ministerie van Volksgezondheid. Dat advies kwam terecht in een wet die door de Eerste Kamer met een stem meerderheid aangenomen. Duthler stemde voor. Verder komt het uitgelekte conceptplan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan bod, waarin de VVD'er flink zou snijden in de rechtsbijstand.

#41 Het kinderpardondebat en de dividendbelasting

woensdag 12 september 2018, 14:56 uur

Staatssecretaris Harbers is vanaf 10 uur vanochtend in debat met Tweede Kamerleden over het Kinderpardon. En, minister Wopke Hoekstra van Financiën stuurt binnenkort zijn belastingplan naar de Tweede Kamer. In dat plan zit ook de omstreden afschaffing van de Dividendbelasting. Hoe gaat Hoekstra dat aanpakken?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1