Politiek
KRO-NCRV

Kamerlid Kati Piri over evacuatie Afghanistan: nu ook onderste steen boven bij andere ministeries

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Kati Piri over evacuatie Afghanistan: nu ook onderste steen boven bij andere ministeries

Gisteravond zijn ruim 800 pagina's aan documenten vrijgegeven van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de chaotische evacuatie in Afghanistan. Samen met Pieter Omtzigt heeft PvdA'er Kati Piri om dit feitenrelaas gevraagd en ze heeft het gelijk tot diep in de nacht doorgenomen. "Wat ik heb gelezen bevestigt het vermoeden dat de Kamer al had. Er is niet samengewerkt tussen de verschillende ministeries." Dit zegt Piri bij 1 op 1.

Openbaar

"De onderste steen is nog niet boven. We hebben nu de informatie van één ministerie, maar er waren ook nog twee andere bewindspersonen betrokken: van Defensie en Justitie & Veiligheid."

Ook wil Tweede Kamerlid Kati Piri, die al maanden nauw betrokken is bij de evacuatie van Afghanen, de te verwachten remmende werking van Justitie & Veiligheid openbaar hebben. "Er werd niet zozeer gekeken naar de humanitaire situatie in Afghanistan, maar dit was vanaf het begin een migratiekwestie geworden voor dit kabinet."

Drie van de zestig

Wat haar het meeste opvalt aan de de stukken die tot nu te lezen zijn via de site van Rijksoverheid. is "de irritatie en verwijten bij ambtenaren dat ministeries niet doen wat ze behoren te doen", namelijk de moties van de Kamer opvolgen zoals het actief benaderen van de tolken. "Waarom is er niet contact gezocht via Afghaanse tolken die al in Nederland zijn om ze al vroeg in de zomer op te sporen toen de onrust was toegenomen?", vraagt Piri zich af.

Uit de documenten blijkt ook dat het echt zo is gegaan dat het ambassadepersoneel maar drie van de zestig mensen mocht meenemen, ondanks dat dit feit stellig werd tegengesproken door de inmiddels op dit dossier afgetreden minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag. "Het lijkt er toch echt op dat het getal drie een hard cijfer was", aldus Piri.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie