Politiek
KRO-NCRV

'De NAVO is essentieel voor Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De NAVO is essentieel voor Europa'

De Europese Unie kan de taken, op militair gebied, niet overnemen van de NAVO. Dat zegt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve in Spraakmakers in reactie op het zeventigjarig bestaan van de NAVO. Voorhoeve zegt dat de NAVO en de Verenigde Staten essentieel zijn voor Europa.

Video niet beschikbaar

Volgens de oud-D66-minister vormt Rusland op de korte termijn een bedreiging voor Europa vanwege zijn "grote militaire slagkracht en kernwapens". Op de lange termijn moet er serieus rekening gehouden worden met China, zegt Voorhoeve.

"We hebben met een machtsexpansie van China te maken. De EU moet daarom belang hechten aan de Verenigde Staten, ook al zit er nu niet zo’n geweldige president."

Trump

Voorhoeve sluit zich wel aan bij de kritiek van Trump op het defensiebudget van de NAVO-landen. De oud-minister meent dat voor meer defensiebudget in Europa in het bijzonder naar Duitsland gekeken moet worden. "De Duisters zouden meer het voortouw moeten nemen op het gebied van internationale veiligheid. Duitsland is een groot rijk land, dus daar mag meer van worden verwacht."

Europees leger

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is het met Voorhoeve eens dat de NAVO een grotere en belangrijkere rol heeft dan de EU. "Ik geloof niet in een Europees leger. De Duisters doen namelijk niet mee. De NAVO geeft de beste garantie omdat Amerika daarin zit."

Ster advertentie
Ster advertentie