Politiek
EO

Rutte bezorgd over doorrekening klimaatakkoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte bezorgd over doorrekening klimaatakkoord

“Mijn zorg is, er komt zoveel cijfermateriaal woensdag, daar kan iedereen in gaan shoppen. Daar kan ook angst mee aangejaagd worden.” Dat zegt premier Mark Rutte bij Dit is de Dag in de week dat de doorrekening van het concept klimaatakkoord bekend wordt.

“Wij willen de 49 procent CO2-reductie halen, maar dat moet wel in goede balans,” stelt Rutte. “Iedereen moet het kunnen meemaken en z’n leven kunnen leven. Ik pleit ook voor enige ontspanning in die discussie.”

Volgens het concept-klimaatakkoord gaan bedrijven een boete betalen als ze niet genoeg innoveren om de doelen te halen. Volgens Rutte kan je dat ook een ‘CO2-taks' noemen. De linkse oppositiepartijen, maar ook 71 economen, het IMF, de Wereldbank en De Nederlandse Bank, pleiten voor een CO2-heffing. Maar daar is Rutte het niet mee eens. “Er is geen land in de wereld wat zo’n platte heffing heeft. Dan zouden we de enige zijn met een kleine economie die heel open is. Zomaar een platte heffing is risicovol.”

Alternatieve plannen van GroenLinks en de PvdA voor het belasten van CO2 worden ook nog doorgerekend, maar die resultaten worden pas na de verkiezingen van 20 maart bekend. “We zijn niet getrouwd met een oplossing. Daarmee zeg ik niet ja tegen wat zij voorstellen. Uiteindelijk moet je doen wat werkt.”

Mark Rutte over het klimaat en de verkiezingen

Ster advertentie
Ster advertentie