Politiek
NOSNTR

Mogen bedrijven ongevaccineerde mensen weigeren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogen bedrijven ongevaccineerde mensen weigeren?

Een dansschool waar ongevaccineerde mensen niet welkom zijn en een reisorganisatie waar de busreis niet toegankelijk is voor mensen zonder prik. Mag dat? En waarom wel of niet? In Nieuws en Co legt hoogleraar gezondheidsrecht Brigit Toebes het uit.

“Het gaat in feite om het balanceren van de volksgezondheid tegen zelfbeschikking en keuzevrijheid”, vertelt ze. “Misschien geven zelfbeschikking veel gewicht en kunnen we ons afvragen of we volksgezondheid meer gewicht moeten geven. Dat kan ook met de grondwet.”

Zij verwacht dat de zaken tot de rechter zullen worden uitgespeeld. “Voor een dansschool kan ik het me voorstellen. Dat is in de meeste gevallen niet-essentieel.” En dat wordt ook meegewogen door een rechter. “Een niet-gevaccineerd persoon vraagt natuurlijk wel wat om naar dansles te willen terwijl die niet gevaccineerd is.”

Luister hier het hele gesprek

Toch betekent dat niet dat iedereen zonder vaccinatie nergens meer welkom zal zijn van de ene op de andere dag. “Zelfbeschikking wordt in Nederland heel goed beschermd.” En voor essentiële bezigheden zijn de regels strenger.

“Het gaat bij onderwijs bijvoorbeeld ook over wat de rijksoverheid gaat beslissen. In de Verenigde Staten wordt op campussen wel gevraagd naar een vaccinatiebewijs. Daar zullen ze hier bij de overheid ook naar kijken.”

Toebes wijst op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Die oordeelde eerder dat bij kinderopvang bijvoorbeeld vaccinaties gevraagd mogen worden. Al stond dat los van corona. We moeten wel blijven afwegen dat we niet een vaccinatiestaat worden.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie