Politiek
KRO-NCRV

Het Mediaforum over politieke reconstructies en beschuldigingen: 'Gênant van politici'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Mediaforum over politieke reconstructies en beschuldigingen: 'Gênant van politici'

In het politieke nieuws van de afgelopen week verschijnen ook (gelekte) berichten die niet over de inhoud gaan. Zo zou informateur Remkes een borrel te veel op hebben tijdens de onderhandelingen en zou D66-leider Sigrid Kaag zich terug hebben getrokken om kussens te bestellen. Hoofdredacteur Pieter Klok zegt bij Spraakmakers niet te begrijpen dat dit gelekt wordt.

'Gênant dat politici zulke dingen vertellen'

"Het is gênant dat politici zulke dingen vertellen aan de media", zegt Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok. "Iedereen ziet dat het aanzien van de politiek in het gedrang is. Dan moet je dit soort beschadigen niet doen."

Volgens Klok moet het over de inhoud gaan. "Uitlekken dat iemand kussens heeft gekocht vind ik echt treurig. D66 is overigens geen haar beter toen ze eerder deze week vertelde dat Johan Remkes te veel gedronken had."

Zwartmaken

Volgens de hoofdredacteur is het bijna traditie dat na grote politieke gebeurtenissen reconstructies verschijnen. "De mensen die verloren hebben gaan meestal met de pers praten. Dat wordt georkestreerd. Je kan goed lezen met wie ze wel en niet gesproken hebben. Dat wordt duidelijk omdat mensen zwart worden gemaakt. Bij de reconstructies van nu, wordt Kaag duidelijk zwartgemaakt."

Niet het hele verhaal

De Volkskrant is daarom gestopt met het maken van dit soort reconstructies omdat het volgens Klok de "waarheid geweld aandoet." "We doen het alleen als we met iedereen kunnen praten. Dat lukt vaak niet, want niet iedereen heeft er belang bij." Volgens Klok is het als lezer belangrijk om je te realiseren met wie de journalisten gepraat hebben. "En dus ook met wie ze niet gepraat hebben."

'Flinke korrel zout'

Arno Visser was als persvoorlichter van de VVD betrokken bij de onderhandelingen van de paarse kabinetten in de jaren ’90. "Je moest de verschillende kranten bij elkaar leggen om tot een totaalbeeld te komen", zegt Visser die inmiddels president is bij de Algemene Rekenkamer.

Hij nam deze reconstructies dan ook met een flinke korrel zout. "Er zijn altijd belangen om iets naar buiten te brengen." Het beeld dat lezers van één reconstructie krijgen, is daarom ook niet reëel. "Je hebt niet het hele verhaal."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie