Politiek
BNNVARA

Kabinet kiest opnieuw voor gesloten jeugdzorg: 'Geen oplossing, maar extra schade'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet kiest opnieuw voor gesloten jeugdzorg: 'Geen oplossing, maar extra schade'

In 2030 moest het afgelopen zijn met de gesloten jeugdzorg, het systeem waarbij kinderen in een gesloten instelling worden geplaatst. Toch besloot het kabinet vorige week dat het opsluiten van kinderen vanaf 12 jaar tóch weer mogelijk moet worden. "Een stap terug", noemt Berdien Jager het. Ze is Expert Aandachtvolle Jeugdzorg bij Stichting Het Vergeten Kind en praat erover, samen met GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Jager betreurt de keuze van het kabinet om het op slot draaien van de slaapkamerdeuren weer mogelijk te maken, juist omdat jongeren sinds de afbouw van de gesloten jeugdzorg in 2022 steeds meer vrijheden terugkregen. Het kabinet wil met deze maatregel andere jongeren en medewerkers beschermen, bijvoorbeeld wanneer een jongere iemand intimideert of seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoont. Toch zijn er volgens Westerveld en Jager andere manieren om deze problematiek aan te pakken.

Geen debat, geen prioriteit

Westerveld had deze mogelijkheden graag besproken in een debat, maar die kans kreeg ze niet. Het debat werd afgelast en staat pas na de zomer weer op de planning. Toch verbaast het haar niet: "Er worden nauwelijks debatten over jeugdzorg en jeugdbescherming gevoerd. Het is helemaal geen prioriteit voor de meeste partijen."

Het opsluiten van de kinderen is ook volgens Stichting Het Vergeten Kind in ieder geval nooit de oplossing. Jager zegt hierover: "Deze jongeren hebben de juiste zorg nodig en dat al op veel jongere leeftijd." Ze wijst op het belang van nabijheid en stabiliteit onder personeel. Veel jongeren in de instellingen hebben al meerdere woonplekken gehad en tientallen hulpverleners gezien, wat het werk van de hulpverleners niet makkelijker maakt. Toch benadrukt Jager: "Hun slaapkamer moet een fijne, veilige plek blijven. Opsluiten brengt alleen maar meer schade toe."

Alternatieve aanpak

De stichting pleit voor kleinschalige woonvormen voor iedere jongere, zoals pleeggezinnen, gezinshuizen of 'aandachtvolle voorzieningen', waar vast en goed getraind personeel beschikbaar is. Ook stelt Jager een andere manier van bekostiging voor: "Betaal niet per beslapen bed, maar betaal voor de hele voorziening. Zo kun je personeel behouden en stabiliteit bieden voor de kinderen", zegt Jager.

Investeren in de toekomst

Westerveld erkent dat de kosten van jeugdhulp steeds toenemen, maar benadrukt dat niet in de jongeren investeren nog duurder is: "Preventieve maatregelen zorgen ervoor dat kinderen goed onderwijs krijgen en later hun plek vinden in de samenleving." Deze investering moet beginnen bij het realiseren van goed onderwijs en voorzieningen in de buurt, iets waar volgens het GroenLinks-PvdA-Kamerlid door het vorige kabinet juist op bezuinigd is. Jager sluit zich daarbij aan: "Het geld wat er nu is moet naar jongeren gaan die het het hardst nodig hebben."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie