Politiek
EO

Omtzigt kraakt compensatie energierekening: 'Honderdduizenden Nederlanders in de knel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt kraakt compensatie energierekening: 'Honderdduizenden Nederlanders in de knel'

Het kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren, maar pakt dat helemaal verkeerd aan. Dat zegt onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt in het programma Geld of je Leven. Volgens hem komen daardoor honderdduizenden mensen in Nederland financieel in de knel.

Wat kan het kabinet doen om de koopkracht enigszins op peil te houden?

Omtzigt doet zijn uitspraken in aanloop naar het debat over de startnota, de financiële invulling van het regeerakkoord. Belangrijk thema is de reparatie van de koopkracht die mede door de hoge energieprijzen voor veel mensen achteruit is gegaan.

"Het kabinet heeft het niet goed gedaan," stelt Omtzigt. "Ten eerste hebben ze de energiebelasting op stroom verlaagd, en niet op gas. Dat had wel op gas gemoeten, want de mensen die hier het meest last van hebben wonen in tochtige huizen die verwarmd worden met gas. Daardoor hebben de Tesla-rijders wel een voordeel, maar de mensen die in een oude huurwoning wonen, niet."

Tel daarbij op de hogere huurprijzen en duurdere boodschappen en honderdduizenden Nederlanders komen in de knel, aldus Omtzigt. "Normaal heb je het over 1 of 10 euro wat je per maand meer betaald, nu gaat het soms om wel honderden euro’s. Dat is voor mensen die rond het sociaal minimum of beneden modaal verdienen, de werkende burger, een aanslag op de portemonnee. Ik noem het de verpaupering van de middenklasse."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie