Politiek
EO

'Opvang Oekraïners moet soberder, Nederland trekt dit niet meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Opvang Oekraïners moet soberder, Nederland trekt dit niet meer'

Na twee jaar opvang is het tijd om de opvang van Oekraïners te versoberen. Dat zegt BBB-Kamerlid Mona Keijzer in Dit is de Dag. "We moeten naar een situatie waarin mensen hun eigen huisvesting kunnen betalen, want dat geldt voor Nederlanders ook", aldus de politica. De opvang voor Oekraïners barst uit zijn voegen, zegt ze.

Moet de opvang van Oekraïners soberder? (19 februari 2024) - Dit is de Dag

De oorlog in Oekraïne is ongeveer twee jaar bezig en al snel kwam er een grote groep vluchtelingen naar andere Europese landen. Dit zijn vooral vrouwen en kinderen. De regeling in Nederland was ruimhartig, zegt Keijzer. "Je hebt de tijdelijke beschermingsregeling vanuit Europa die in Nederland zo is uitgevoerd dat iedereen met een Oekraïens paspoort die zich meldt, recht heeft op huisvesting en zorg", vertelt ze.

Volgens de BBB-politica is het té ruim. "Je moet op weg naar een situatie dat mensen zelf hun eigen huisvesting kunnen betalen, want dat geldt voor Nederlanders ook", zegt Keijzer, zeker nu Oekraïners kunnen werken.

De voorzieningen die voor Oekraïners moeten worden getroffen, komen boven op de voorzieningen die voor andere asielzoekers en statushouders moeten worden getroffen. "Gemeentebesturen komen in een situatie waarin de bevolking het niet meer pikt. En dat is logisch, als je je realiseert dat dertigers bij hun ouders op zolder zitten en niet aan een zelfstandige woning komen", vindt ze. "Het is niet uit te leggen aan 20’ers en 30’ers dat Oekraïners wél een flexwoning krijgen en dat zij hier geen aanspraak op maken."

'Opvang is al sober'

Titus Stam is lid van de gemeenteraad van Utrecht namens de PvdA. In die gemeente moeten Oekraïense vluchtelingen zich melden. "We hebben het over versobering, maar het is daar al best wel sober. Ze slapen op brancardbedden", vertelt hij. Vanuit Utrecht zouden de Oekraïners naar andere gemeenten moeten gaan, maar daar stokt het vaak. "Sommige mensen kunnen we niet helpen en die belanden dan op straat", vertelt Stam.

Het meest schrijnende vindt hij gezinnen met kinderen. "Die hebben écht opvang nodig. Ik ken een vrouw met kinderen die al twee jaar op brancardbedden in Utrecht moeten slapen", aldus het gemeenteraadslid.

Stam vindt dat met name bijbouwen van huizen een oplossing biedt. Het aantal Oekraïners dat een woning inneemt is betrekkelijk klein, zegt hij. "Ze zijn echt een druppel op een gloeiende plaat."

Bevolkingsgroei

Keijzer vindt de woorden van Stam veel te makkelijk. Woningen bouwen doe je niet één-twee-drie. "Er zit gewoon een grens aan wat we aankunnen. We zijn het dichtst bevolkte land van Europa", vindt ze. "We moeten daar een feitelijke discussie over voeren, en dan moet je niet meteen voor racist worden uitgemaakt."

Stam benadrukt dat hij Keijzer zeker niet voor racist uitmaakt, maar dat Nederland een morele plicht heeft om Oekraïners op te vangen. "Dit gaat niet over vreemdelingen, dit gaat over vluchtelingen uit een oorlogsgebied. De beste oplossing voor het probleem is een einde van de oorlog in de Oekraïne. Tot die tijd is het onze morele plicht om ze op te vangen", vindt hij.

Moet de opvang van Oekraïners soberder?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie