Politiek
WNL

Europarlementariër Bas Eickhout noemt EU-plan tegen dwarsligger Orbán 'strategisch lekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Bas Eickhout noemt EU-plan tegen dwarsligger Orbán 'strategisch lekken'

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout is het EU-plan om de geldstroom naar dwarsligger Hongarije stil te leggen 'strategisch lekken'. Het plan is opgesteld omdat Hongarije hulp aan Oekraïne blijft dwarsbomen. "Dit is om de druk op te voeren", zegt Eickhout in Sven op 1.

Bas Eickhout (lijsttrekker Europees Parlement GL-PvdA) over EU-plan tegen Orbán: 'Dit is strategisch lekken' (31 januari 2024) - Sven op 1

EU-leiders zouden met dit plan kunnen dreigen als de Hongaarse premier Viktor Orbán zich op de ingelaste EU-top donderdag niet laat ompraten. "Er wordt natuurlijk gevraagd om verschillende scenario's door te werken", aldus Eickhout. "Dit is niet in opdracht van regeringsleiders. Alle regeringsleiders hebben gezegd dat ze dit plan niet eerder hebben gezien." Hij denkt dat het lekken van deze drastische plannen een strategie is om Orbán verder onder druk te zetten.

De 26 andere EU-landen zijn het al langer eens over het uittrekken van nog eens 50 miljard euro voor Oekraïne. Nu de hulp uit de Verenigde Staten vertroebelt, kan Oekraïne niet langer wachten op de Europese steun. Daarom is het geduld met Orbán op en zal hij donderdag moeten bijdraaien. EU-bronnen benadrukken dat ze tijdens de onderhandelingen met Hongarije nog hopen op een compromis.

Harde kritiek op Orbán

"Wij roepen al veel langer: treed nou eens harder op tegen Orbán", bepleit Eickhout. Hij vindt het spijtig dat regeringsleiders Orbán zijn gang hebben laten gaan en niet eerder hebben ingegrepen. "Zorg nou eens voor stevige maatregelen, zoals het afnemen van het stemrecht. En zorg er daarnaast voor dat je niet geld blijft geven wat Orbán aan zijn Hongaarse vriendjes geeft."

Volgens Eickhout is daar nooit actie op ondernomen. "Eigenlijk gaan ze nu pas bewegen, omdat Orbán moeilijk doet in hun club van de Raad. Dat laat zien dat het niet om de inhoud gaat, maar dat ze hem zien als lastig lid. Dat vind ik niet zo'n goede argumentatie om dit soort maatregelen te nemen. Terwijl er genoeg redenen zijn om Orbán aan te pakken."

Europese verkiezingen

Eerder deze maand werd bekend dat Eickhout door zowel GroenLinks en PvdA naar voren is geschoven als gezamenlijk lijsttrekker voor de verkiezingen in juni van het Europees Parlement. Hij zit sinds 2009 voor GroenLinks in Brussel en wordt daar gezien als de invloedrijkste Nederlander.

Hij was de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks-PvdA en kreeg 96 procent van de stemmen. De 4 procent die niet op Eickhout stemde, stemde blanco. "De samenwerking is goed op nationaal niveau, maar kan beter op Europees niveau. Dat is onze opdracht."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie