Politiek
WNL

Ex-informateur Wallage adviseert nieuw kabinet: regeerakkoord kan op twee A4'tjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-informateur Wallage adviseert nieuw kabinet: regeerakkoord kan op twee A4'tjes

Als het aan voormalig informateur Jacques Wallage ligt, gaat het aankomende kabinet niet tot in detail een regeerakkoord opstellen. Zijn voorkeur gaat ernaar uit om het tot slechts een aantal standpunten te beperken, laat hij weten in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Als wij een extraparlementair kabinet krijgen, en het kabinet werkt een regeerakkoord uit, dan moet je volgens Wallage "geen gekwantificeerde eisen stellen, maar wel uitleggen wat je wil en waarom".

Zo'n dergelijk kabinet is iets wat NSC-leider Pieter Omtzigt wel ziet zitten. In die zin richt Wallage zich tot hem én tot VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz. "Als je de wensen uit de Kamer meteen wil blokkeren, over de zorg of andere investeringen, dan ga je zelf naar een gedetailleerd regeerakkoord toe. Dat is geen extraparlementair kabinet."

Regeerakkoord op twee A4'tjes

De voorkeur van Wallage gaat uit naar een regeerakkoord zonder al te veel gedetailleerde afspraken. "Dat heb ik al langer", zegt hij. "Je moet wel een zeer beperkt aantal richtingen aangeven." De oud-informateur doelt op "hoeveel financiële ruimte je denkt te hebben komende jaren" of op de situatie in Oekraïne: "Zijn wij solidair of laten wij de mensen in Oekraïne in de steek?"

Een dergelijk regeerakkoord, waarin dus een beperkt aantal standpunten concreet is uitgewerkt, kan volgens Wallage prima bestaan uit slechts twee A4'tjes.

Verdeling ministers

Een vervolgvraag luidt: willen de verschillende partijen ook bewindspersonen uit die partijen leveren aan een extraparlementair kabinet? Wallage antwoordt dat daar verschillende varianten in zijn. "Je kan zeggen: de fractievoorzitters doen een voorstel van X ministers voor de een en Y ministers voor de ander. Dat is de meest gebruikelijke gang van zaken."

Een andere mogelijkheid is om mensen van buiten de partij aan te stellen als minister of staatssecretaris. "Het moeten dan mensen zijn die het vertrouwen hebben van die partijen. Dan kan je ook mensen zoeken die geen politieke achtergrond hebben, maar wel met veel gezag in hun sector."

Jacques Wallage (oud-informateur): 'Een regeerakkoord kan je op twee A4'tjes kwijt' (26 februari 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie