Binnenland
WNL

Commandant der Strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16's naar Oekraïne te brengen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der Strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16's naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16's direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in Sven op 1.

Het demissionaire kabinet kondigde in december aan achttien F-16's gereed te maken voor levering aan Oekraïne. Begin deze maand werd bekend dat Nederland zes extra F-16 gevechtsvliegtuigen aan Kiev geeft. Uiteindelijk gaan alle Nederlandse F-16's naar Oekraïne, zegt Eichelsheim.

De toestellen gaan naar Oekraïne zodra de regering in Kiev aan een aantal voorwaarden voldoet zoals opgeleid personeel en de juiste infrastructuur. De eerste achttien F-16's zijn bestemd voor een trainingscentrum in Roemenië. "Daarnaast levert Nederland de resterende F-16's aan Oekraïne", bevestigt Eichelsheim. "Allemaal."

Ook Denemarken levert F-16's aan Oekraïne. "Toevallig zag ik vandaag een filmpje van hoe de Denen de Oekraïners aan het trainen zijn. Ze vliegen nu op de toestellen en onderhouden ze ook zelf. Deze zomer moeten de eerste Deense toestellen naar Oekraïne vertrekken. Dat betekent dat alles conform de planning loopt", zegt de hoogst geplaatste militair van ons land.

De eerste Nederlandse toestellen moeten nog voor het einde van dit jaar in Oekraïne arriveren, zegt Eichelsheim. "We proberen het nog in 2024 te doen. Het is een beetje afhankelijk van de infrastructuur die in Oekraïne moet worden aangepast. Dat vraagt nog wat tijd, maar wij proberen voor het einde van het jaar de eerste toestellen die kant op te brengen."

Eigen voorraden bewaken

De F-16 wordt bij de Koninklijke Luchtmacht vervangen door de F-35. Eichelsheim benadrukt dat Nederland alle spullen die het levert aan Oekraïne, moet vervangen door nieuw materiaal. "We leveren spullen en vernieuwen onze eigen krijgsmacht. Die combinatie moet je continu zoeken."

Je planken helemaal leeghalen is niet verstandig, beklemtoont de Commandant der Strijdkrachten. "Omdat je je eigen mensen moet blijven trainen en omdat je een minimale voorraad moet hebben voor het geval het zover komt."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Mark Rutte

Eichelsheim acht de kans dat premier Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, nog steeds groot. Ook nu de Roemeense president Klaus Johannis zich in de strijd heeft gemengd. "Ik verwacht dat onze premier, ook gezien de steun die hij geniet van grote landen, de secretaris-generaal van de NAVO zal worden."

Een tweet die PVV-leider Geert Wilders vandaag stuurde, waarin hij oproept Turkije uit de NAVO te zetten, brengt de positie van Rutte niet in gevaar, denkt Eichelsheim. "Ik denk dat de premier wordt beoordeeld op zijn kwaliteiten, niet op de dingen die in de omgeving gebeuren."

Hij is het overigens niet eens met het Turkijke-standpunt van Wilders. "Turkije is een goede bondgenoot en een belangrijke partner richting het zuiden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie