Politiek
NOS

Meer vrouwen dan ooit in nieuw kabinet: 'Belangrijk voor de herkenbaarheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer vrouwen dan ooit in nieuw kabinet: 'Belangrijk voor de herkenbaarheid'

De helft van de ministers en bijna de helft van de staatssecretarissen in het nieuwe kabinet is vrouw. Dat is voor het eerst. Vanmiddag worden ze officieel beëdigd. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met universitair hoofddocent politicologie Liza Mügge.

Video niet beschikbaar

"Het betekent dat Nederland een internationale trend volgt, want andere landen als Duitsland, Canada en Nieuw Zeeland besteden al langer meer aandacht aan vrouwen in de politiek. Nederland staat lang onderaan allerlei lijstjes wat betreft gendergelijkheid. Dit kan een stap in de goede richting zijn", aldus Mügge.

"Het is een belangrijk signaal naar de rest van de samenleving waarin vrouwen aan de top, maar ook aan de subtop ondervertegenwoordigd zijn. Dat de mensen in de machtigste posities, die het kabinet samenstelling ook zeggen dat het belangrijk is."

Draagvlak

"De VVD was de afgelopen jaren de grootste partij en die heeft geen streefcijfer ingevoerd en niet actief gewerkt aan gendergelijkheid. Het idee was: als mensen goed genoeg zijn, dan komen ze vanzelf wel bovendrijven", zei Mügge.

"Maar binnen de partij is daar stevig kritiek op gekomen en men is er anders over gaan denken. Tegelijkertijd zien we afgelopen jaren heel veel activisten die expliciet aandacht besteden aan gendergelijkheid. Het maatschappelijk draagvlak is echt gegroeid."

Herkenbaarheid

Degenen die beslissingen nemen zijn vaak nog witte mannen en hun netwerk is vaak niet divers genoeg. Die denken vaak: we zien ze niet, dus ze zullen er wel niet zijn. Dat is problematisch, omdat diverse politiek erg belangrijk is voor de herkenbaarheid. Als meisjes en vrouwen een andere vrouw campagne zien voeren, ongeacht de partij en of ze winnen, dan gaan ze meer over politiek praten."

Mügge: "Zo zal de poel van aspiranten die dromen over een politieke carrière groeien. Bovendien kunnen vrouwen stereotypen over politiek leiderschap bijstellen."

r1jn kabinet

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie