Politiek
EO

Clashende VVD'ers: mag PVV'er Marjolein Faber wél of geen minister worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Clashende VVD'ers: mag PVV'er Marjolein Faber wél of geen minister worden?

Het aspirant-ministerschap van PVV-Kamerlid Marjolein Faber (Asiel en Migratie) maakt de tongen los binnen de VVD. Jongerenvoorzitter Mauk Bresser zou Faber het liefst niet in de functie zien, vertelt hij in Dit is de Dag. "Wat zij de afgelopen jaren heeft laten zien, maakt haar absoluut ongeschikt als minister", vindt hij.

Is PVV'er Marjolein Faber wel geschikt als nieuwe minister van Asiel en Migratie? (17 juni 2024) - Dit is de Dag

Vooral uitspraken over de islam, over een vorig kabinet als 'vijfde colonne' en het gebruik van de term 'omvolking' stuiten Bresser tegen de borst. "Het hoofdlijnenakkoord is een logisch akkoord, maar de ministers gaan dat uitwerken. Dat betekent dat dus iemand met haar belevingswereld dit gaat doen. Je mag toch wel een bepaalde ondergrens verwachten van integriteit en respect voor anderen? Dat hebben we bij haar niet gezien", aldus de voorzitter van de JOVD.

Ook het bekende 'mijn tweet klopt'-incident vindt Bresser heel slecht. Faber beweerde dat een steekpartij in Groningen door iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk was gepleegd, maar dat werd ontkracht door het OM. Faber bleef echter bij haar uitlatingen. "Dat is gewoon liegen", aldus Bresser.

'Niet houdbaar'

Partijgenoot Paul Slettenhaar, vice-voorzitter van het platform Klassiek Liberaal (en wethouder in Castricum) vindt de mening van Bresser niet houdbaar. "Als mensen domme dingen zeggen in hun rol als oppositielid, dan snap ik dat dat gevolgen heeft voor je statuur daarna. Maar als je die allemaal een ambt gaat ontzeggen, dan wordt het erg lastig om samen te werken. Het is al lastig om een coalitie te vormen", vindt hij.

Hij heeft er wel vertrouwen in omdat Faber niet in haar eentje het regeerakkoord schrijft. "Ik ben bestuurder en als bestuurder werk je altijd als team. De VVD heeft goede mensen aan boord gekregen", vindt hij. De ondergrens vindt hij het regeerakkoord: "Daar moeten mensen zich aan houden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie