Naar homepage
Politiek

Oproep Rutte aan kinderen is 'pedagogische truc'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Rutte aan kinderen is 'pedagogische truc'

In de persconferentie deed Minister-President Mark Rutte een oproep aan alle kinderen om mee te denken over de inrichting van de anderhalvemetersamenleving. Een "pedagogische truc om jongeren erbij te betrekken", zegt columnist Gijs Groenteman in Spraakmakers.

Een deel van de jeugd van jongeren staat in het teken van de situatie rondom het coronavirus. "Het kan best nog twee of drie jaar duren, dat is een heel substantieel deel van hun leven."

De oproep kan een manier zijn om die groep na te laten denken over wat er speelt, en niet om ze direct mailtjes te laten sturen aan het ministerie "die dat serieus moeten nemen".

'Loze praat'

Journalist Margriet Brandsma vindt dat de oproep wel serieus genomen moet worden. "Ik denk dat het een taak voor ons is om in de gaten te houden of dit inderdaad geen loze praat is." Bijvoorbeeld wanneer Rutte een paar jongeren uit zou nodigen op het torentje, maar vervolgens overgaat tot de orde van de dag. "Dat kun je niet maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Juist jongeren gaan hier heel nadrukkelijk mee te maken krijgen. 100 duizend schoolverlaters komen op een arbeidsmarkt die zwaar is aangeslagen." De oproep is een mooi gebaar, "maar neem het wel serieus."

Verrassende oplossingen

Henrike van Gelder, hoofdredacteur van KidsWeek, is benieuwd naar de ideeën die kinderen gaan aandragen. "Ze komen vaak met verrassende oplossingen. Kinderen denken niet in beperkingen."

De oproep had voor haar wel concreter gemogen, ook in wat er vervolgens met de ideeën gebeurt. "Als een kind een oplossing bedenkt en een heel epistel schrijft, moet wel teruggekoppeld worden wat ze er mee doen. Anders voelen kinderen zich niet serieus genomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie