Naar homepage
Politiek

Neelie Kroes: 'Het woord 'vrijheid' wordt misbruikt'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Neelie Kroes: 'Het woord 'vrijheid' wordt misbruikt'

Oud VVD-politicus en oud-Eurocommissaris Neelie Kroes reageert in De Nieuws BV op de actualiteit van de afgelopen week. Hoe kijkt Kroes aan tegen het stijgend aantal coronabesmettingen en wat kan de overheid volgens haar doen?

Afgelopen week stond in het teken van discussie over mondkapjes, een stijgend aantal coronabesmettingen en een week waarin burgemeesters het heft in eigen handen hebben genomen. Volgens Neelie Kroes is dat laatste heel begrijpelijk.

Burgemeesters

De manier waarop Nederland omgaat met het stijgende aantal coronabesmettingen is volgens Kroes vergelijkbaar met de Europese Unie. "Iedereen heeft een eigen mening en vervolgens zie je dat burgemeesters, zeer voorstelbaar, op een andere toer gaan zitten dan de Rijksoverheid. Het is dus nogal verwarrend."

Wel vind Kroes het goed en begrijpelijk dat burgemeesters nu het heft in eigen handen nemen en mondkapjes verplicht op drukke plekken.

Quote

Vrijheid betekent als het niet grote risico's voor anderen oplevert

Neelie Kroes

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coronabeleid

Volgens Kroes is het niet de overheid die de komende maanden maatregelen moet nemen, maar de mensen zelf die hun verantwoordelijkheid moeten pakken. "Als de mensen zich niet aan de regels houden, dan gaat het mis. Daar kan geen overheid verder iets aan doen." Kroes ziet dat het niet houden aan de regels vooral onder het mom van vrijheid gebeurt.

"Het woord vrijheid wordt nogal eens misbruikt. Vrijheid betekent als het niet grote risico's voor anderen oplevert, dat je dan vrijheid hebt. Maar zodra vrijheid kan ontaarden in hele negatieve en moeilijke situaties voor anderen, dan hebben we regels om ons daar aan te houden." Het gaat volgens Kroes daarom ook niet om het verscherpen van de regels, maar om meer toezicht op de regels die er al zijn.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie