Politiek
NOSNTR

Wet gelijke behandeling op BES-eilanden: 'Rechten en bescherming die wij allang hadden'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wet gelijke behandeling op BES-eilanden: 'Rechten en bescherming die wij allang hadden'

Je zou zeggen dat alle Nederlandse staatsburgers gelijk behandeld worden, maar dat is niet het geval. De algemene wet gelijke behandeling gaat bijvoorbeeld nu pas voor het eerst ingevoerd worden voor de Caraïbische delen van Nederland. Op de eilanden Bonaire, Saba en St.-Eustatius gold tot nog toe andere mensenrechten-wetgeving dan in Nederland. Daar komt eindelijk een einde aan.

"Dit is zeer belangrijk", zegt Rabin Baldewsing, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. "Door het eindelijk invoeren van de algemene wet gelijke behandeling wordt gelijke behandeling de norm voor iedereen en is discriminatie verboden."

Voor de inwoners van de eilanden verandert er het een en ander: "Ze krijgen bepaalde rechten en bescherming die wij allang hadden', vertelt Baldewsing. Hij noemt als voorbeeld de LHBTIQ+-rechten die gelijk worden getrokken. "Het partnerpensioen voor stellen van hetzelfde geslacht was niet geregeld, dat wordt nu wel geregeld. Er geldt straks een verplichting voor het toegankelijk maken van de arbeidsmarkt en het onderwijs voor mensen met een beperking. Vrouwen kunnen straks niet meer ontslagen worden vanwege hun zwangerschap", somt hij op.

Inschattingsfout

Naar zijn idee was het hiervoor qua mensenrechten 'niet goed geregeld' op de eilanden. In 2010 is besloten dat de zogenoemde BES-eilanden 'openbare lichamen' werden binnen Nederland. "Er werd ook afgesproken dat Nederland wat afstand zou nemen. Daar is denk ik een inschattingsfout gemaakt op het gebied van burgerrechten, dat hebben ze niet goed genoeg op het netvlies gehad."

"Het is heel fijn dat we nu een eerste stap kunnen zetten, alleen we zijn er nog niet", vindt Baldewsing. "Om alles gelijk te kunnen trekken, moeten er nog meer wetten gelden in het Caribisch deel van Nederland. De gelijke behandelingswet mannen en vrouwen, bijvoorbeeld. Of de Anti-discriminatiewet. Maar ook de sociale zekerheid, de bijstand, is niet gelijk geschakeld met die in Nederland. Er is nog veel werk aan de winkel."

Waakhond

Er is al eerder aan de bel getrokken, onder meer door het College van de Rechten van de Mens. "Het heeft geen prioriteit gekregen in Nederland." Corona werd als excuus gebruikt, zegt Baldewsing. "Dit kabinet heeft het, onder leiding van mevrouw van Huffelen, vrij kordaat opgepakt. Ik ben blij dat het nu onder haar leiding geregeld wordt." Baldewsing blijft de zaak in de gaten houden. "Ik ben er niet om het kabinet lippendiensten te bewijzen, ik noem mezelf een waakhond. Ik zal kijken hoe hiermee verder gevaren wordt."

Rabin Baldewsing over wet gelijke behandeling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie