Politiek
EO

Annabel Nanninga van JA21: 'Wij zijn géén Forum zonder Thierry Baudet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Annabel Nanninga van JA21: 'Wij zijn géén Forum zonder Thierry Baudet'

Politieke partij JA21 van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, die eerder opstapten bij Forum voor Democratie, "is een serieuze kandidaat om te regeren." Dat zegt Nanninga maandagavond in Dit is de Dag op de dag dat de kersverse partij haar verkiezingsprogramma presenteert.

Nanninga ziet de partij als rechts van de VVD, maar dan eentje die wél een serieuze kandidaat is om te regeren: "De PVV zit de facto achter een cordon sanitaire. Dat vind ik uit democratisch oogpunt schandalig, maar is nou eenmaal de politieke realiteit. Forum heeft zich onmogelijk gemaakt en daar wil niemand meer mee om de tafel. We zijn een coalitieland dus we moeten met andere partijen samen regeren. En daarin zijn wij een serieuze kandidaat."

Complottheorieën

JA21 is echt géén Forum voor Democratie zonder Thierry Baudet, aldus Nanninga. "Onze ideeën zijn gebaseerd op feiten, op realisme en wij willen er ook echt iets in bereiken. Wij verlaten ons niet tot complottheorieën. We gaan geen wetenschappelijke strijd aan over klimaat of corona."

In tegenstelling tot Forum voor Democratie erkent JA21 dat er wel degelijk een klimaatprobleem is. Maar Nanninga verzet zich wel tegen 'zinloze' uitgaven met belastinggeld van de Nederlandse burger. "Wat gaan we met dat geld doen? Een zinloze energietransitie? Mensen dwingen om van het gas af te gaan? Ons landschap verpesten? We ontkennen niet dat er iets aan de hand is, maar het is een illusie dat Nederland dat kan als eilandje." Kernenergie ziet Nanninga als de oplossing: "Daar doe je veel langer mee en kan je veel meer mensen voorzien van energie."

‘Islamitisch onderwijs is geen gelijk geval’

De vrijheid van onderwijs wil JA21 behouden, maar in het verkiezingsprogramma wordt een uitzondering gemaakt voor islamitisch onderwijs: "Het staat er wat scherp, maar kijk even naar de praktijk. In de grondwet staat dat je gelijke gevallen gelijk moet behandelen. Maar heb je hier te maken met een gelijk geval? Als je kijkt naar islamitische middelbare scholen, daar is allemaal wel wat mis mee. Radicalisme, gedoe met subsidies, wanbestuur."

Discussie over abortus

JA21 stelt ook de huidige beslistermijn van 24 weken bij abortus ter discussie. Nanninga kan zich voorstellen dat die naar voren wordt gehaald. "Wij willen eens kijken naar die termijn van 24 weken. Als je dan geboren wordt ben je in principe levensvatbaar. Die grens is arbitrair. Wij willen daar een maatschappelijk debat over voeren." Toch wil Nanninga niet tornen aan het recht op abortus. "Je kan een vrouw niet dwingen om moeder te worden, maar hoe kun je die besluitvorming naar voren halen in een zwangerschap? We willen ook kijken naar: waarom is abortus gratis maar anticonceptie in veel gevallen niet?"

Luister hier de hele uitzending terug:

Annabel Nanninga over partijprogramma JA21

Ster advertentie
Ster advertentie