Politiek
PowNed

Richard de Mos: 'Ik ontleen niet mijn geluk alleen maar aan een wethouderschap!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Richard de Mos: 'Ik ontleen niet mijn geluk alleen maar aan een wethouderschap!'

Nog niet zo lang geleden waren Henk Krol en Richard de Mos politieke broeders. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen doen ze beiden mee, ieder met een eigen partij. Aan de keukentafel van Rutger vertellen ze waar het tussen hen mis ging.

Henk Krol en Richard de Mos (27 december 2020) - De Nacht van Rutger

Voor beide lijsttrekkers was 2020 een tumultueus jaar. Henk Krol vertrok bij 50PLUS na enkele aanvaringen met partijoprichter Jan Nagel. Met Femke Merel van Kooten richtte Krol vervolgens de Partij voor de Toekomst op. Toen Henk Otten, door Thierry Baudet vorig jaar uit Forum voor Democratie gezet, zich aansloot bij Krol en Van Kooten, besloot de laatste solo verder te gaan.

Achteraf gezien een verstandige beslissing volgens Krol. "Femke Merel moet ik een compliment geven. Die had problemen met Henk Otten en die doorzag eerder wat er aan de hand was dan ik. Nee, Femke Merel heb ik nooit problemen mee gehad. En eigenlijk vind ik het nog steeds heel jammer dat dat zo gelopen is."

Prima jaar

In 2019 viel de Rijksrecherche het huis en kantoor van Richard de Mos binnen en moest hij aftreden als wethouder in Den Haag. De Mos: "2019 was gewoon een rampjaar. Ik moet eerlijk zeggen dat 2020 voor mij een prima jaar is geweest. Ik heb nu heel veel nieuwe uitdagingen in 2020 op mijn pad gekregen. Ik denk dat ik met Code Oranje iets heel moois aan het neerzetten ben."

"We hebben in Den Haag een peiling gehad, in oktober, daar zijn we drie zetels gestegen. We (De Mos is fractievoorzitter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos) zijn met 11 zetels in die peiling by far de grootste partij. Dan komt er heel lang niks, dan komen de VVD en PVV met 7 zetels."

PowNews

Sinds Rutger op het Binnenhof rondloopt zijn Henk Krol en Richard de Mos politiek actief. Dit zorgde voor verschillende ontmoetingen. Als PVV-Kamerlid liet De Mos Rutger zien hoe klimaatbewust hij is.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=dTedhYax678" start="false"}
Deze video zorgde uiteindelijk voor het einde van zijn PVV-Kamerlidmaatschap. De Mos: "Het was natuurlijk satire van de bovenste plank. Maar er waren heel veel mensen in het land die echt dachten dat ik mijn kraan 24/7 had laten lopen." Ook PVV-leider Geert Wilders zag er de humor niet van in. "Ik vind dat gewoon humor. Ik wens het heel veel volksvertegenwoordigers toe, een stukje humor en een stukje relativeringsvermogen."

Drie jaar geleden kreeg Henk Krol een zakje pistachenoten als kerstcadeau van de Iraanse ambassadeur. Toen bleek dat vrouwelijke Kamerleden dit zakje niet hadden gekregen, nam Henk een rigoureus besluit.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=u-pvOqdUkLI&t=48s" start="false"}

Deze video zorgde voor enige commotie in Iran. Krol: "Die heeft de opening van het journaal daar gehaald. Dat was echt niet te geloven."

Pootje gelicht

In oktober 2019 werd Richard de Mos door de Rijksrecherche van zijn bed gelicht. Hij vertrok als wethouder en wachtte heel lang op een aanklacht. De Mos: "In september zijn de verhoren begonnen, die zijn inmiddels al weer afgerond. Ik kwam er ook spraakwater tekort. Er is mij ook wel ontraden om niet te gaan praten, dat zou tegen me werken. Maar ik heb niets te verbergen, dus ik heb op alle vragen antwoord kunnen geven. Ik kom ook met een boek, in februari verschijnt Mijn verhaal, dat wordt de titel. Ik merk in de stad, maar ook in het land, dat mensen zeggen: 'joh, jij bent ergens toch pootje gelicht'."

Rijdende trein

Bijna twee jaar geleden, rond de Provinciale Statenverkiezingen, sloten Krol en De Mos een politiek verbond. Daar is nu niets meer van over. Iets wat De Mos dwars zit. "Ik vind dat ook wel jammer. Ik heb heel veel pogingen ondernomen bij diverse partijen, ook richting Henk, om het samen te doen. Maar It needs two to tango. En ik weet niet wat de overwegingen van Henk zijn."

De Mos benaderde Krol vlak voor deze in zee ging met Femke Merel van Kooten. Tot een hernieuwde samenwerking kwam het niet. De Mos: "Toen heb ik gezegd: als we het samen doen, dan gaan we 5-6 zetels halen."

Krol: "Toen had het inderdaad gekund. Dat ben ik met je eens. Dat zou misschien voor de kiezer veel beter zijn geweest. Op een gegeven moment kom je in die rijdende trein en dan is het lastig om uit die rijdende trein te springen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie