Politiek
EO

PvdA-wethouder Moorman: 'Het Moorman-effect bestaat niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-wethouder Moorman: 'Het Moorman-effect bestaat niet'

In maart van dit jaar baarde de Partij van de Arbeid opzien bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Voor het eerst in 16 jaar wonnen de sociaaldemocraten in de hoofdstad. Dit alles gebeurde onder leiding van lijsttrekker en wethouder Marjolein Moorman. Men sprak daarom van het 'Moorman-effect'. Onzin, zegt ze in Dit is de Dag.

"Ik geloof niet dat de verkiezingsuitslag afhankelijk van mij is geweest", zegt Moorman, die na de verkiezingen wethouder werd.

Wethouder Marjolein Moorman over ongelijkheid, jeugdzorg en de PvdA

'Moorman-effect'

Volgens Moorman is de verkiezingsuitslag niet aan haarzelf te danken, maar aan de boodschap die zij overbracht. "Ik heb het verhaal verteld wat het klassieke sociaaldemocratische verhaal is. Dat gaat over solidariteit en dat is het winnende verhaal gebleken." Het is volgens haar niet terecht dat er gesproken wordt over het 'Moorman-effect'. "Ik ben niet de enige die met dit verhaal heeft gewonnen. Frans Timmermans deed dat ook in Europa."

Daarnaast was Moorman in 2018 ook al PvdA-lijsttrekker in Amsterdam. "Maar toen hebben we hartstikke verloren. Dus als het alleen van mij afhankelijk zou zijn, was dat ook niet gebeurd."

Samenwerking PvdA en GroenLinks

Ook schreef Moorman dit jaar samen met partijprominent Timmermans een veelbesproken opiniestuk in de Volkskrant. Daarin riepen ze op tot 'een verdere samenwerking' tussen GroenLinks en de PvdA. Het moment van publicatie was opmerkelijk getimed: het was kort na het aftreden van PvdA-partijleider Lilianne Ploumen en nog vóór het besluit dat Attje Kuiken de nieuwe fractievoorzitter zou worden. Waarom spraken Moorman en Timmermans zich er toen zo duidelijk over uit?

Moorman blikt terug: "Frans en ik hadden het er al eerder over gehad dat wij het belangrijk vonden om deze boodschap naar voren te brengen. Ik denk dat het juist goed is dat wij nog voor er een nieuwe partijleider was, aangaven wat wij vinden." Beide PvdA'ers wisten toen nog niet dat Kuiken door de Tweede Kamer-fractie benoemd zou worden tot nieuwe partijleider. "Wij hebben voor dit artikel niets of niemand om goedkeuring gevraagd, het was onze eigen opinie."

Van de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA is Moorman al langere tijd voorstander. "In een tijd die schreeuwt om solidariteit lijkt het mij ontzettend belangrijk om krachten te bundelen. Dus ik zou het jammer vinden voor het land als deze samenwerking niet gaat werken." Moorman is goed te spreken over de huidige samenwerking. "Je ziet in de Kamer dat er ontzettend goed wordt samengewerkt tussen Kuiken en Klaver. Kijk bijvoorbeeld naar het energieplafond wat er is gekomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie