Politiek
KRO-NCRV

Van Raak (SP): ‘Paniek, geklungel en improvisatie bij 112-storing’

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Raak (SP): ‘Paniek, geklungel en improvisatie bij 112-storing’

'Er is ongelooflijk geklungeld bij de 112-storing en dat mag nooit meer gebeuren', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak in 1 op 1. Hij vuurt tijdens het vragenuurtje zijn vragen af op verantwoordelijk minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. 'Beloftes zijn niet voldoende.'

Want die beloftes zijn in 2012 al gedaan door toenmalig minister Opstelten. Toen vielen er twee dodelijke slachtoffers door een storing bij de noodlijnen. "Er mag een hoop mis gaan in Nederland, maar 112 moet altijd bereikbaar zijn. Dat had al op orde moeten zijn", zegt Van Raak, "de afspraak was: 'no lost calls', een automatische back-up naar een ander systeem."

Maandagavond kregen mensen vijf, vier, of soms niet één NL Alert. "Er is ontzettend veel mis gegaan", zegt Van Raak. De exacte oorzaak is onduidelijk, hoewel de provider KPN een hack uitsluit. "We zagen dat er geen regie was, paniekerig werd gereageerd en er geen back-up was." Het SP-Kamerlid verwacht dat de minister veel beloftes gaat doen, maar "daarin heb ik geen vertrouwen."

"Het woord van de minister geloven kan blijkbaar niet. Stap voor stap met de minister meekijken of de systemen echt op orde wordt gemaakt. Ik wil ook weten hoe het bij KPN zit, want daar was de paniek ook groot", legt Van Raak uit aan presentator Sven Kockelmann.

‘Bij VenJ is de waarheid een optie’

RTL Nieuws en Trouw maakten dinsdag bekend dat een medewerker die interne stukken naar buiten zou hebben gebracht, op non-actief is gezet. SP’er Van Raak heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een wet die klokkenluiders moet beschermen. "Deze ambtenaar heeft gewoon z’n werk gedaan. Hij heeft gezorgd dat de rechter voldoende informatie krijgt. Als iemand terecht zou moeten staan, dan is dat het ministerie en de belastingdienst, niet de 'klokkenluider'."

"Bij het ministerie van Justitie is de waarheid een optie. Er zijn al veel bewindspersonen opgestapt. Het zit daar niet goed. Daar is onwaarheden vertellen, informatie achterhouden, de gewoonste zaak van het leven", hekelt Van Raak.

Ster advertentie
Ster advertentie