Politiek
WNL

Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Minister voor Brandveiligheid nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Minister voor Brandveiligheid nodig'

Het Veiligheidsberaad roept de formerende partijen op om een betere aanpak voor complexe en langdurige crises voor te bereiden. Vandaag stuurt het Veiligheidsberaad hun bevindingen in een brief met verschillende voorstellen naar de informateurs. Naast een specifiek ministerie voor Brandveiligheid "moeten er meer beroepskrachten komen bij de brandweer", zegt voorzitter Wouter Kolff in Sven op 1.

Door de gevolgen van klimaatverandering neemt de kans op natuurbrand toe. "We kunnen niet ontkennen dat de seizoenen in Nederland er anders uitzien dan twintig jaar geleden", zegt Kolff.

Het Veiligheidsberaad adviseert daarom om een coördinerend ministerie op te richten voor een integrale aansturing van alle betrokken disciplines en ketens. "De coördinatie is nu te versnipperd; dat leidt tot onnodige en onwenselijke vertraging en tot verminderde effectiviteit en efficiëntie van de inspanningen", schrijft het Veiligheidsberaad in hun position paper, in handen van Omroep WNL.

Kolff niet beschikbaar als minister

Zelf is Kolff niet beschikbaar voor een eventuele ministerspost, vertelt hij. "Ik draag het lokale bestuur een warm hart toe." Een eventuele functie als burgemeester van Rotterdam sluit hij niet uit. "Wie weet..." Hij wil verder niet speculeren.

De persoon die de ministerspost moet bestieren "moet in elk geval een goede bestuurder zijn en iemand zijn die zich daarin bekwaamd en zich verhoudt tot alle partijen in het land die zich met dit vraagstuk bezighouden", zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer beroepskrachten nodig bij de brandweer

Ook moet er meer worden geïnvesteerd in de brandweer. Die is nu nog te veel afhankelijk van vrijwillige krachten. Daarvan zou het Veiligheidsberaad graag zien dat een deel parttime beroepskracht wordt.

"Er is ooit besloten in Den Haag dat de vrijwillige en de beroepsbrandweer gelijk gesteld moeten zijn in de zin van opleiding en werkzaamheden. Het gaat om 26.000 mensen die bij de brandweer werken en in dienst zijn bij de veiligheidsregio's. Tachtig procent is vrijwilliger", legt Kolff uit.

Kolff vervolgt: "Europese wetgeving schrijft wel voor: gelijk werk moet gelijk worden beloond". De vraag is dus hoe die twee grootheden zich tot elkaar verhouden. "Eigenlijk is de conclusie: we kunnen vrijwilligers niet langer 'kazerneren', ofwel huisvesten op de kazernes." Een verplichte oproep aan de vrijwilligers mag dus ook niet.

Energietransitie

De energietransitie gaat ook niet zonder gevaar, stelt het beraad. "Groene energiesystemen brengen vaak nieuwe veiligheidsrisico's met zich mee", schrijft het Veiligheidsberaad in hun advies aan de formerende partijen. Ze pleit daarom voor een reservering voor veiligheid bij investeringen in de energietransitie.

Het vierde actiepunt op de agenda van het Veiligheidsberaad baseert zich op het rapport van de Commissie evaluatie Wet veiligheidsregio's. "Om te voorkomen dat het gat tussen wetsevaluatie en wetswijziging te groot wordt, moet de voortgang worden behouden. Om klaar te zijn voor de crisis van de toekomst hebben we als land een stevige crisisstructuur nodig, waarbij de veiligheidsregio's een belangrijke coördinerende rol vervullen", schrijft het Veiligheidsberaad.

Wouter Kolff (voorzitter Veiligheidsberaad): 'Minister voor Brandveiligheid nodig' (26 maart 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie