Politiek
NOSNTR

'Blindfluencer' Tjarda Struik is de nieuwe burgemeester van Leiderdorp

foto: Eigenfoto: Eigen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Blindfluencer' Tjarda Struik is de nieuwe burgemeester van Leiderdorp

De vrijwel blinde Tjarda Struik is op TikTok te vinden als 'blindfluencer'. Daar plaatst ze video's waarmee ze anderen wil inspireren. Want ook al ziet ze maar vijf procent, dat is voor haar geen handicap. Dus waarom kun je dan geen burgemeester worden? Ze praat erover in Nieuws en Co.

'Blindfluencer' Tjarda Struik is de nieuwe burgemeester van Leiderdorp

Video niet beschikbaar

"Dit speelt al langer, alleen had ik niet verwacht dat het nu al zover zou zijn", zegt Struik over haar aanstelling als burgemeester.

Beter luisteren

"Het woord beperking zegt het al, het beperkt mij bij wat ik doe. Dus kijk ik bij alles, hoe kan ik het toch doen. Soms is het antwoord gewoon 'nee', maar bij andere dingen heb ik gewoon meer hulp nodig", aldus Struik. Ze vond het door de beperking wel extra spannend om te solliciteren voor de functie. Struik heeft vijf procent zicht en dat betekent eigenlijk dat ze alles zie in vlakken. Ze ziet geen details, maar kan wel een stoel vinden in een open ruimte.

Door haar beperking is luisteren extra belangrijk voor Struik. Als voorbeeld geeft ze dat waar anderen lezen naar mails, zij luistert naar mails. Als burgemeester heb je veel te maken met belangrijke stukken. Vaak worden die meegenomen om thuis te lezen. "Die stukken gaan niet fysiek mee, maar gaan digitaal mee. Die staan op mijn laptop en daar kan ik ze dan op luisteren", zegt Struik. "Ik kan niks zien, dus ik moet ook altijd dingen uit mijn hoofd leren en als er dingen letterlijk moeten worden voorgelezen dan zorg ik ervoor dat iemand naast mij iets voorleest."

Flexibele gemeenteraad

Als burgemeester moet Struik straks ook de gemeenteraad voorzitten. Daar gebeurt ook veel met non-verbale communicatie. "Het vraagt ook van de gemeenteraad om meer te doen met luisteren, dus naar elkaar luisteren. Zodat ik daardoor ook meer de gelegenheid krijg om een vergadering goed te faciliteren." Tijdens vergaderingen wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met vingers opsteken. Volgens Struik kan een griffier daarbij helpen om dit dan aan haar door te geven. "Daarnaast is een goede optie om nog meer via de voorzitter te spreken in plaats van rechtstreeks tegen elkaar", aldus Struik. "Een ding staat vast, we moeten het samen uitzoeken."

Struik heeft ook veel contact met Marcel Oosterveer. Hij is burgemeester van Waalre en is net als Struik slechtziend. Hij gaf haar vooral mee om het luisteren als extra kracht te zien, want dat mist soms wel in de huidige politiek.

Tjarda Struik

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie