Politiek
EO

Segers: 'We hebben een hechtingsprobleem'

foto: ANP/Robin van Lonkhuijsenfoto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers: 'We hebben een hechtingsprobleem'

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers heeft een nieuw boek geschreven: De verloren zoon en het verhaal van Nederland. Hij schetst daarin een beeld van Nederland als 'verweesd en verdeeld land'. "We hebben een hechtingsprobleem", zegt hij bij Dit is de Dag.

Met deze uitspraak verwijst Segers naar de verweesde samenleving, een boek waarmee Fortuyn destijds de 'morele leegte' in de samenleving mee probeerde te duiden.

Somber

We zijn één van de gelukkigste landen op aarde, maar volgens Segers leven we in een 'morele crisis' waar het wantrouwen heerst. "Het Malieveld staat vol met mensen die hun voormannen en voorvrouwen niet vertrouwen, die de politiek niet vertrouwen en soms elkaar niet vertrouwen."

Toch wil Segers niet alleen maar somberen. "Het somberen gaat tot halverwege het boek, daarna komt de hoop."

Canon van Waarden

Segers wijst ook naar zichzelf. Want heeft de ChristenUnie als regeringspartij dit wantrouwen niet zelf veroorzaakt? "Ik ben deel van het probleem. Ik ervaar dezelfde verweesdheid. Ik zit op een verantwoordelijke positie, maar ik heb geen toverstaf waarmee ik dat vertrouwen direct mee kan terugwinnen."

Om het vertrouwen met de burger weer te herstellen pleit Segers voor een 'Canon van Waarden' en een correctief bindend referendum. "Het moet een noodrem zijn voor de bevolking, ook dat kan een klein beetje kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen."

Afscheid

Het boek van Segers leest niet als een afscheidsbrief van de politiek. Gaat hij nog door na de verkiezingen? "Dat besluit moet nog vallen."

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug met Gert-Jan Segers:

Ster advertentie
Ster advertentie