Politiek
KRO-NCRV

Hans Borstlap over eigen rapport: 'Ik heb een goede week'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Borstlap over eigen rapport: 'Ik heb een goede week'

Het adviesrapport van Borstlap deed gisteren behoorlijk wat stof opwaaien. Hoewel de reacties op zijn zachtst gezegd gemengd zijn, is Borstlap blij. "Ik heb een goede week," reageert hij op de kritiek in Spraakmakers.

Borstlap is voorzitter van de commissie Regulering van Werk, die gisteren met een rapport kwam over de toekomst van de arbeidsmarkt, waar zowel politici, vakbonden als zzp'ers zich direct kritisch over uitlieten. "Als commissie kan je heel grijs adviseren waarbij iedereen het eens is, maar dan hadden we er niet hoeven zijn."

Video niet beschikbaar

Arbeidsmarkt van de toekomst

Met het rapport doet Borstlap een oproep "kijk naar de toekomst". Die arbeidsmarkt zou vier kenmerken moeten bevatten. "Iedereen en alles moet wendbaarder, weerbaar worden, wederkerig zijn en de arbeidsmarkt moet duidelijk zijn."

Want aan duidelijkheid op de arbeidsmarkt ontbreekt het volgens Borstlap, door alle verschillende arbeidsvormen. "Hier kun je geen chocola van maken."

Daarom moet de arbeidsmarkt worden ingevuld met vaste contracten, tijdelijke contracten, uitzendwerk en zzp'ers. Belangrijk daarin is dat tijdelijk ook echt tijdelijk is. "Permanent je hele leven tijdelijke baantjes, daarvan denken we dat dat niet verstandig is."

Oneigenlijk ondernemerschap

Vanuit de zzp-hoek kwam veel commentaar op de plannen, omdat ondernemerschap minder aantrekkelijk wordt gemaakt door fiscale voordelen in te perken. "Kennelijk hebben we dat verkeerd opgeschreven", nuanceert Borstlap het voorstel, "we willen ondernemerschap stimuleren".

Wat hij daadwerkelijk aan wil pakken zijn de zzp'ers die met oneigenlijke argumenten voor ondernemerschap kiezen, zoals verpleegkundigen of leerkrachten. "Die heeft op vrijdagmiddag een vaste baan, gaat naar de baas en zegt ik neem ontslag en zegt je kunt me maandag weer inhuren als zelfstandige voor hetzelfde werk, maar voor aanmerkelijk betere nettobetaling vanwege fiscale voordelen."

Hans Borstlap over toekomst van de arbeidsmarkt

Ster advertentie
Ster advertentie