Politiek
BNNVARA

50 miljard euro extra uit te geven door nieuw kabinet

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 miljard euro extra uit te geven door nieuw kabinet

Een volgend kabinet kan tot 50 miljard euro extra uitgeven aan grote maatschappelijke problemen en moet zich weer gaan houden aan duidelijke begrotingsregels. Dat is het advies voor de formatie van hoofdredacteur Jasper Lukkezen van het toonaangevende economenblad ESB en economen Flip de Kam en Wimar Bolhuis. Lukkezen vertelt erover in De Nieuws BV.

Een volgend kabinet staat voor grote maatschappelijke problemen als het klimaat, de woningnood, stikstofproblematiek en leerachterstanden. Maar hoeveel geld een volgend kabinet daar extra voor kan uitgeven is vooralsnog een heet hangijzer in politiek Den Haag.

"Wat een verstandig schuldniveau (voor de staatsschuld) is valt moeilijk precies te zeggen", concludeerde een groep topambtenaren vorig najaar. Toch waarschuwde de Raad van State nog kort geleden dat een antwoord snel gewenst is en het maken van afspraken over de begroting niet eindeloos kan worden uitgesteld vanwege corona.

Jaren ‘70

Volgens Lukkezen, Bolhuis en De Kam zijn die heldere begrotingsregels erg belangrijk. Vorig jaar liet het kabinet de regels grotendeels los om geld uit te kunnen geven voor het coronabeleid. Maar dat moet niet te lang voortduren, vindt Lukkezen. "Dan krijg je een beetje de toestand die we in de jaren '70 hadden, waarbij om de zoveel tijd de regels werden aangepast."

Toch voelt niet iedereen dat in Den Haag, vreest hij. "Politici doorleven onvoldoende dat de regels nodig zijn." Met zijn drieën doen ze daarom een voorstel voor nieuwe regels. Daarbinnen kan het kabinet 50 miljard extra uitgeven, mits goed wordt onderbouwd dat het gaat om nuttige financiële of maatschappelijke investeringen.

Eind deze maand zal een stuk verschijnen van Lukkezen, Bolhuis en De Kam in economenvakblad ESB.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie