Politiek
NOS

Arbeidsmigratie, Poetin en een sober Europa: politici zetten alles op alles bij laatste debatten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidsmigratie, Poetin en een sober Europa: politici zetten alles op alles bij laatste debatten

Vandaag mag iedereen stemmen voor de Europese verkiezingen. Gisteravond was er in Veghel een slotdebat met 12 Europese lijsttrekkers, waarbij het ging over migratie, defensie, boeren, plastic, klimaat en de toekomst. Later op de avond kruisten premier Rutte en FvD-leider Baudet de degens.

Inhoudelijk debat met de Europese lijsttrekkers in Veghel

De meningen liepen, zoals verwacht, behoorlijk uiteen. De VVD benadrukte bijvoorbeeld dat de Europese Unie meer moet doen aan de vluchtelingenproblematiek. "Ik ben gepassioneerd, maar ik vind dit nalatigheid van de Europese Unie dat ze dit niet onder controle krijgen", zei VVD-lijsttrekker Azmani.

Denk-lijsttrekker Tonça zei dat de migranten een minder groot gevaar zijn dan vaak wordt voorgesteld. "Maar als je kijkt naar de uiteindelijke cijfers van de mensen die in aanraking komen met justitie, dan is de grote meerderheid niet van vluchtelingenafkomst, maar boreaal, wit, zoals u", zei Tonça tegen Eppink van Forum voor Democratie.

Soberder

De PvdA, de SP, het CDA en ChristenUnie/SGP willen de Europese onkostenvergoedingen verlagen. PvdA-lijsttrekker Timmermans wil graag iets doen aan zijn hoge salaris en vindt dat het "stuk soberder kan".

De SP verweet Timmermans in het tv-debat NOS Nederland Kiest: De Stemming dat hij als eurocommissaris 30.000 euro per maand verdient. "Daar moet een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur 100 jaar voor werken", zei de SP-lijsttrekker Hoekstra in een debat over arbeidsmigratie.

Timmermans zei dat hij heeft geprobeerd zijn salaris te verlagen, maar dat dit niet mogelijk was. Hij hoopt wel zijn salaris als Europarlementariër te kunnen verlagen. De SP vindt dat een deel van het salaris van Europarlementariërs aan goede doelen uitgegeven moet worden. Lijsttrekker Van Dalen van de christelijke partijen snapt dat er kritische vragen worden gesteld over de ruime Europese vergoedingen.

NOS-verslaggever Arjan Noorlander sprak na afloop van een "levendig debat". "Het is voor het eerst dat de Nederlandse lijsttrekkers een volwassen scherp debat voerden over belangrijke onderwerpen zoals klimaat, arbeidsmigratie en defensie. Er valt wat te kiezen."

Rutte en Baudet hard tegen hard over EU

Rutte versus Baudet

VVD-leider Rutte en Forum voor Democratie-leider Baudet hebben flink naar elkaar uitgehaald in het een-op-een-debat over de Europese verkiezingen bij tv-programma Pauw. De partijleiders maakten elkaar harde en soms persoonlijke verwijten.

Baudet zei dat hij Rutte "meer volger dan leider" vindt, iemand "zonder moreel kompas". Rutte noemde zijn tegenstander een "Rusland-knuffelaar" die "naïef is over Poetin" en wilde weten waarom Baudet met allerlei "extreme teksten" komt.

"Waar komen die idiote dingetjes vandaan?", vroeg Rutte. "Waarom zegt u dat Nederlandse vrouwen minder ambitieus zijn en gezinsdingetjes doen?" Baudet: "Wij zijn de meest vrouwvriendelijke partij van Nederland. Ik ben dol op vrouwen. Vrouwen zijn dol op ons".

Volgens de leider van Forum voor Democratie wordt bij veel dingen die hij zegt een vingertje opgestoken en gezegd dat zijn uitspraken moreel verwerpelijk zijn. "De marges van het debat zijn heel klein", stelde hij.

Huilen

In de uitzending van Pauw was ook tijd ingeruimd voor persoonlijke vragen. Baudet vroeg Rutte wanneer hij voor het laatste had gehuild. "Toen ik mijn zus verloor. Vier jaar geleden", antwoordde die. "Gecondoleerd", zei vervolgens Baudet, die vier maanden had verstaan.

Het was een fel debat, zag ook politiek verslaggever Ron Fresen. "Het was echt vuurwerk tussen de heren. Het leek soms wel alsof ze samen in de boksring stonden. Ze gebruikten het debat om de tegenstellingen tussen hun beide partijen nog eens flink uit te vergroten, daarbij ging het onder andere over de nexit, over Nederland wel of niet uit de euro."

Ster advertentie
Ster advertentie