Politiek
WNL

Jan Paternotte (D66) pleit voor opvoeren steun aan Oekraïne: 'Signaal wat Europa nodig heeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Paternotte (D66) pleit voor opvoeren steun aan Oekraïne: 'Signaal wat Europa nodig heeft'

D66-buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte wil de steun aan Oekraïne opvoeren. "We moeten de meerderheid van de Tweede Kamer erachter krijgen dat we doorgaan met de steun aan Oekraïne. Dat is het signaal wat heel Europa nu ook nodig heeft", zegt Paternotte in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de Europese top op 14 en 15 december, waar de steun aan Oekraïne veelvuldig aan bod zal komen. "Als ik kijk naar de uitingen van partijen als NSC en VVD ben ik positief gestemd. Ze zeggen dat ze staan vóór de steun aan Oekraïne. Laten we dan ook duidelijk maken wat dat concreet betekent", zegt Paternotte.

"Als dat niet lukt, zegt dat veel meer dan alleen de vraag hoe een demissionair kabinet in Nederland eruitziet", vervolgt de D66’er zijn relaas. "Dan gaat het om de veiligheid in Europa. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in het debat duidelijk kunnen maken dat de verkiezingsoverwinning in Nederland niet een overwinning voor Poetin is."

"De meerderheid van Nederland zal nog steeds zeggen dat ze achter Oekraïne staan", vervolgt Paternotte. "Alleen zullen we dan wel de keuze moeten maken dat we die steun niet alleen doorzetten, maar dat we die ook gaan opvoeren. Dat zal nodig zijn."

Jan Paternotte (D66) pleit voor opvoeren steun aan Oekraïne: 'Signaal wat Europa nodig heeft' (12 december) - Sven op 1

Steun aan Israël

Naast de oorlog in Oekraïne is het steunen van een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ook een heikel agendapunt. De vorige keer onthield Nederland zich van stemming tijdens de VN-resolutie over een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Paternotte roept het kabinet op om de resolutie nu wel te steunen.

Amerika heeft de resolutie gevetood in de VN Veiligheidsraad en nu komt deze resolutie bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties terecht, waar Nederland stemrecht heeft. "Een humanitair staakt-het-vuren is precies wat nu nodig is, omdat heel veel hulp de Gazastrook in moet komen."

Bij de vorige stemming was één van de redenen van het kabinet om de resolutie niet te steunen het feit dat er niets stond over de Israëlische gijzelaars, zegt Paternotte. "Dat staat er nu wel in, dat deze gijzelaars vrij moeten komen en dat zo’n staakt-het-vuren daartoe moet leiden. Daarom is het goed om deze resolutie nu te steunen."

"Er zijn nu al zo’n 6.000 kinderen in de Gazastrook omgekomen", vervolgt Paternotte. "Iedereen zal het er over eens zijn dat deze kinderen onschuldig zijn. Als we niet willen dat er nog veel extra onschuldige slachtoffers vallen, dan is het nú nodig dat er een staakt-het-vuren komt."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie