Politiek
BNNVARA

Uitspraken Hoekstra: Overleeft het kabinet deze zoveelste crisis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitspraken Hoekstra: Overleeft het kabinet deze zoveelste crisis?

CDA-leider Wopke Hoekstra zette Den Haag op z'n kop door te zeggen dat de stikstofdoelen 'niet heilig' zijn. Collega's spreken van 'een mes in de rug' en 'het vertrouwen dat weg is'. Morgen komt de Tweede Kamer vervroegd terug van reces om te debatteren. Gaat het kabinet uit deze zoveelste crisis komen? Politiek duider Peter Kee blikt in De Nieuws BV vooruit op het debat.

Op dit moment zit bemiddelaar Johan Remkes om tafel met de gemeentes en provincies over de stikstofcrisis. De uitspraken van Hoekstra maken dat gesprek alleen maar pittiger voor de bemiddelaar, zegt Kee. "De provincie- en de gemeentebestuurders zullen dit zien als een aanmoediging van Hoekstra om dezelfde eisen te stellen, zij willen liever zelf bepalen en onderhalen met de landbouw- en veeteeltsector om tot maatregelen te komen op stikstof gebied."

'Op de knietjes'

De uitspraken van Hoekstra zorgen ook ver buiten de overlegtafel voor enorme ophef. Zo zei de voorzitter van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, in een filmpje dat 'Hoekstra en het CDA beginnen te schuiven' en dat actievoeren ertoe gaat leiden dat Paternotte (D66) en De Groot (D66) 'op de knietjes zullen gaan'. De vraag is nu of dat ook gaat gebeuren. De politiek duider ziet dat D66 en VVD zich nog houden aan de gemaakte afspraken, maar dat het ondertussen ook voor deze partijen een hoofdpijndossier is geworden: "Ze willen vast wel wat middelen in die afspraken, alleen het moment daarvoor zal nog moeten komen."

Ondanks alle ophef en reacties van collega's verwacht Kee niet dat Hoekstra spijt heeft van zijn uitspraken. "Dit is allemaal door spindokters van het CDA bedacht." Wat volgens de politiek duider wel spannend gaat worden is het debat in de Kamer morgen. Zo zitten coalitiepartners Rutte en Kaag in een compleet andere wedstrijd en staat de oppositie klaar met moties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Week van de waarheid

Al met al loopt de druk aardig op voor het kabinet. Zo zei VVD-prominent Hans Wiegel dat hij niet gerust is over de situatie en dat dit huidige kabinet het niet gaat redden. Daar denkt politiek duider Peter Kee anders over: "Er zijn vijf crises die opgelost moeten worden. Dit kabinet moet aan het werk en nieuwe verkiezingen zijn nu niet te verkopen." Wel moeten volgens de politiek duider concessies gedaan worden. Het wordt een spannend week, de week van de waarheid, aldus Kee.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie