Politiek
PowNed

GroenLinks-wethouder Groot Wassink: 'Het is geen geheim dat ik geen erelid van de Jesse Klaver-fanclub ben'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-wethouder Groot Wassink: 'Het is geen geheim dat ik geen erelid van de Jesse Klaver-fanclub ben'

Rutger Groot Wassink is namens GroenLinks wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering in Amsterdam. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 is hij opnieuw lijsttrekker. Groot Wassink is vol vertrouwen: "Allerlei extreemrechtse partijtjes als de PVV, Forum en JA21 scoren in Amsterdam buitengewoon matig. De VVD heeft bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in Amsterdam niet gewonnen. Partijen die wat linkser georiënteerd zijn hebben hier nog altijd een vrij stabiele machtspositie. Ik ga ervan uit dat de kans heel groot is dat wij gewoon de grootste partij worden volgend jaar. Jazeker!

De Nacht van Rutger: GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink

Saps stekkerdoos

Voordat Groot Wassink actief werd in de Amsterdamse politiek, werkte hij bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks in Den Haag. Hij was er net in dienst toen fractievoorzitter Jolande Sap in 2011 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen haar act met de stekkerdoos deed.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groot Wassink: "Ik zat er met gêne naar te kijken. Het leek mij niet het beste idee. Ik heb een tijdje in Den Haag rondgelopen. Van die tijd heb ik wel geleerd dat je heel erg moet geloven in de dingen die je doet. En als je daarover twijfelt, dat je dingen niet moet doen."

Extremisten in de politiek

Groot Wassink maakt zich zorgen over de samenstelling van de huidige Tweede Kamer. "Ik vind het wel echt buitengewoon problematisch dat we best wel wat partijen hebben in de Kamer die toch echt pleiten voor een soort tweederangs burgerschap. Ik zie toch vooral rechtsextremisten in het parlement, geen linksextremisten."

Wereld te koop?

In zijn studententijd maakte hij met een vriend een videoclip bij 'De wereld is niet te koop', een track van rapper Def P (voorman Osdorp Posse).

Groot Wassink: "Def P is toch ook een jeugdheld, die gasten van Osdorp Posse zijn natuurlijk goud. Het was hilarisch, toen bestond The Box nog. Dat was een muziekzender waar je met een sms'je een nummer kon aanvragen. Dat was hartstikke leuk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen erelid Klaver-fanclub

Waar Rutger Groot Wassink in Amsterdam de scepter zwaait, landelijk is Jesse Klaver nog steeds de grote leider van GroenLinks. Er bestaat geen hotline tussen de Stopera en het Binnenhof.

Groot Wassink: "Het is geen geheim dat ik geen erelid van de Jesse Klaver-fanclub ben. Maar ik denk dat ik veel met hem deel; qua ideologie, qua ideeën, qua idealen voor de samenleving. De vorm die we kiezen is anders."

GroenLinks op het bordes

Na ruim 100 verkennings- en formatiedagen is er nog geen nieuw kabinet. Groot Wassink vindt dat het nu de tijd is dat zijn partij gaat meeregeren. "Ik roep dit al heel lang. Ik vind wel dat GroenLinks nu eindelijk die regeringsverantwoordelijkheid moet nemen. Ik vond het wel jammer dat we de vorige keer niet zijn gaan regeren. Ik denk dat de omstandigheden toen best goed waren. Ik was niet boos op Jesse, wel een beetje teleurgesteld."

Mocht GroenLinks zitting nemen in het nieuwe kabinet, Jesse Klaver mag de Amsterdamse wethouder bellen voor een ministerspost. "Ze mogen me altijd bellen, maar ik heb echt in Amsterdam genoeg te doen. Ik wil heel graag door in Amsterdam."

Gerelateerde podcast

De Nacht van Rutger

De Nacht van Rutger

Ster advertentie
Ster advertentie