Politiek

Eppink (FvD): ChristenUnie eruit, gulden erin

foto: EO/VPROfoto: EO/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Eppink (FvD): ChristenUnie eruit, gulden erin

[EO - VPRO] Als het aan FvD-lijsttrekker Derk Jan Eppink ligt, moet de ChristenUnie op zoek naar een nieuwe Europese fractie. De ChristenUnie-SGP is nu aangesloten bij de Conservatieve Eurofractie ECR, maar de CU wil niet bij Forum in dezelfde fractie. "Ik ben er van overtuigd dat het Forum wordt, dat zit wel snor", zegt Eppink in het programma Café Europa.

Volgens Eppink moet ChristenUnie dan maar op zoek naar een nieuwe fractie. Hij wil ook graag samenwerken met de partijen van de Hongaar Orbán (Fidesz) en de Italiaan Salvini (Lega Nord) en hoopt dat ook deze rechts-conservatieve partijen zich aansluiten bij de ECR.

Terug naar de gulden

Eppink is jarenlang actief geweest in en om het Europees Parlement als assistent van Eurocommissaris Bolkestein (VVD), maar ook als Europarlementariër voor een Vlaamse partij. Ooit was hij vol lof over Europese integratie, maar sinds de Eurocrisis is dat veranderd, zo stelt hij nu. "Ik zou zelf wel terug naar de Gulden willen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 't Veld: Steun voor EU groeit

Lijsttrekker Sophie in 't Veld (D66) trekt zich niet zo veel aan van de eurosceptische partijen als Forum voor Democratie, Fidesz en Lega Nord. "Peilingen laten juist zien dat de steun voor de Europese Unie weer aan het groeien is. Dan zie je meteen dat de partijen die afgelopen jaren een beetje PVV-light deden en op de eurosceptische trom sloegen, nu proberen om weer een beetje D66-light te worden."

In 't Veld is inmiddels als 15 jaar Europarlementariër en ze wil nog wel een tijdje door. Als het aan haar ligt wordt ze ook de voorzitter van de liberale Eurofractie Alde. "Ik ben nu de nummer twee van de fractie, ik heb een hele hoop ervaring mee te brengen. Ik wil heel graag deze fractie de komende vijf jaar aansturen."

Café Europa t/m 22 mei

In aanloop naar de Europese verkiezingen komen VPRO en EO met een gezamenlijk programma op NPO Radio 1: Café Europa! Vanaf 16 mei ontvangen Chris Kijne (Bureau Buitenland) en Tijs van den Brink (Dit is de Dag) Europese kopstukken voor debat en discussie met elkaar én met het publiek. Vanaf maandag 20 mei komt de uitzending vanuit café Camping Ganspoort in Utrecht, waarbij publiek van harte welkom is.

Gasten:
17 mei: Malik Azmani (VVD), Peter van Dalen (CU) en Marcel de Graaff (PVV)
20 mei: Arnout Hoekstra (SP) en Paul Tang (PvdA)
21 mei: Bas Eickhout (GroenLinks), Esther de Lange (CDA) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren)

Ster advertentie
Ster advertentie