Politiek
WNL

‘Miljard nodig om jeugdzorg maximaal te laten presteren’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Miljard nodig om jeugdzorg maximaal te laten presteren’

Voorzitter van Jeugdzorg Nederland Hans Spigt denkt dat er in totaal een miljard nodig is om de jeugdzorg maximaal te laten presteren. Dat zei Spigt in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Voorzitter Jeugdzorg Nederland Hans Spigt: 'Miljard nodig voor jeugdzorg'

Vorige week stuurde de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brandbrief over de jeugdzorg. Sinds 2015 liggen de taken bij de gemeenten, maar die zeggen meer geld nodig te hebben om de zorg aan te kunnen bieden. Als dat er niet komt, willen zij de taken teruggeven aan de overheid. Er werd gevraagd om een structureel bedrag van 490 miljoen euro.

Niet veel later lekte uit dat het kabinet dit jaar 350 miljoen euro extra uit gaat geven aan de jeugdzorg. Daarna komt er ieder jaar 190 miljoen extra bij, bevestigden bronnen aan het AD.

Maximaal presteren

Volgens Spigt is het beloofde bedrag niet genoeg om de jeugdzorg optimaal te laten presteren. “Opgeteld gaat het om een miljard euro, wil je in de jeugdzorg maximaal kunnen presteren”, aldus Spigt. Dat zou volgens de directeur problemen oplossen rondom de arbeidsvoorwaarden, innovatie binnen de jeugdzorg en het aanbieden van kwalitatieve zorg.

Spigt zit de brief als een onderdeel van de onderhandelingen tussen de gemeenten en het rijk. “Ze hebben natuurlijk eindeloos met elkaar gesproken en kwamen er niet uit. Op een gegeven moment leg je dan je kaarten op tafel. De minister is nu aan zet.”

Geen zicht meer

De voorzitter van Jeugdzorg Nederland vindt het belangrijk dat er ook naar de zorgaanbieders wordt gekeken. Bij de decentralisatie van de zorg hebben gemeentes namelijk het geld verspreid over een groot aantal aanbieders. “Dan heb je gewoon geen zicht meer op welke zorg er nou geleverd wordt.”

Dat heeft er volgens Spigt voor gezorgd dat er ook aanbieders bij zitten die geen goede zorg leveren en dat er ondernemers zijn die geld willen verdienen aan de jeugdzorg. “Als we het hebben over ‘meer geld erbij’, hebben we het ook over ‘we gaan het anders organiseren’.”

Ster advertentie
Ster advertentie