Politiek
WNL

Maurice Wijnen over Songfestival: 'Politiek hoort erbij'

foto: ANP Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice Wijnen over Songfestival: 'Politiek hoort erbij'

Volgens muziekproducent en (televisie)presentator Maurice Wijnen hoort politiek bij het Songfestival. ”Laten we niet vergeten waarom het Songfestival ooit is ontstaan. Vanuit de Eurovisie gedachte dat we al die landen sámen een evenement laten organiseren.” Vandaag mag de politiek al helemaal meespelen, als het aan Wijnen ligt.

“Wat is er verkeerd aan als wij vanavond als Europa een dikke middelvinger maken naar Rusland door Oekraine te laten winnen?” Als je de Oekraïense presentator vandaag in een schuilkelder ziet zitten, vervolgt hij, dan denk je: wie had ooit gedacht dat wij het songfestival zouden kijken terwijl in een van de deelnemende landen er een oorlog aan de gang zou zijn?

Bovendien doen we zelf ook mee aan politieke keuzes, zegt Wijnen: “Hoe vaak hebben wij als Nederland niet al twaalf punten gegeven aan België?”

Vakjury

Zelf was hij in 2015 onderdeel van de Nederlandse vakjury. Voor Wijnen “een soort jeugdroom die uitkwam”. De vakjury van een land kijkt bij de generale repetitie al mee naar de optredens van een land, legt hij uit. De punten van de jury worden dan direct gegeven. Het oordeel over S10 is eigenlijk dus al gisteravond voor de helft al geveld. Uiteindelijk komt daar vanavond nog de televoting bij, aldus Wijnen.

Over het optreden en de positie van S10 in de deelnemersvolgorde zegt Wijnen dat haar liedje of als héél – misschien zelf tè – rustig zal overkomen of juist als een oase van rust tegenover het geweld van Spanje ervoor en dat van Oekraïne erna.

Vanavond om 21:00 begint de finale van het Eurovisie Songfestival. Standplaats is dit jaar Italië, dat vorig jaar de overwinning behaalde.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie