Politiek
KRO-NCRV

Liane den Haan (50Plus): pensioenleeftijd tóch naar 67 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liane den Haan (50Plus): pensioenleeftijd tóch naar 67 jaar

"Wij willen naar een flexibele AOW, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen op z'n 65e met pensioen gaat." Dat zegt lijstrekker Liane den Haan van 50Plus in 1op1. Daarmee schaart Den Haan zich achter 67 jaar als richtsnoer om met pensioen te gaan. Precies zoals in het onlangs gesloten pensioenakkoord, waar haar voorganger Henk Krol zich nog fel tegen verzette.

Stuk zelf sparen

Tegelijkertijd stelt het verkiezingsprogramma van 50Plus dat iedereen een volledige AOW-uitkering krijgt op 65-jarige leeftijd. Liane den Haan legt uit: "Wij verhogen de AOW met 10 procent, maar dan kom je nog 4 procent te kort. Die kan je samen met je werkgever of de overheid sparen."

De crux zit er dus in dat je - als je op 65e AOW wil ontvangen - altijd een gedeelte zelf bij zal moeten leggen.

Hiermee wijkt Den Haan af van het eerdere en hardnekkige 65-jaar-standpunt van haar voorganger Henk Krol. Maar wil ze in de uitwerking van het nieuwe pensioenakkoord wel de mogelijkheid opnemen voor mensen om op 65-jarige leeftijd de oudedagsvoorziening te ontvangen.

Pensioenakkoord

Die 65-jarige pensioenleeftijd is de afgelopen jaren, en zeker richting het sluiten van het nieuwe pensioenakkoord in de huidige kabinetsperiode, een heet hangijzer geweest. 50Plus verzette zich hier bij monde van de huidige Tweede- en Eerste Kamerfractie kranig tegen. Van die Tweede Kamerleden keert niemand terug onder leiding van Den Haan. Wat de Eerste Kamer betreft zegt Den Haan: "Wat wij inhoudelijk vinden komt grotendeels overeen." Volgens de lijstrekker zit het verschil vooral in de tone of voice. Al noemt ze ook dat er nog naar de uitwerking van het pensioenakkoord gekeken moet worden.

'Ambitieloos preventieakkoord'

Den Haan hekelt de inzet van het huidige demissionaire kabinet op het gebied van preventie. "Ambitieloos", noemt ze het. Eenmalige projecten tegen eenzaamheid vindt de vrouw die jarenlang voorzitter was van ouderenbond ANBO "weggegooid geld." Ze pleit voor een langdurige aanpak, zoals het inrichten van beter leefbare wijken en woonvormen.

50Plus verwierf onder leiding van Henk Krol in 2017 vier zetels in de Tweede Kamer. Den Haan spreekt van een succesvolle verkiezingsuitslag als dat aantal bij de verkiezingen in maart gehandhaafd blijft. Hoewel Krol afgelopen vrijdag in dit programma nog vertelde dat mensen hem op straat nog vaak aanspreken als "50Plus-voorman", zegt Den Haan daarover: "Ik denk inmiddels dat mensen wel weten dat Henk Krol weg is."

Sven Kockelmann interviewt lijsttrekkers

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen interviewt Sven Kockelmann dagelijks één van de lijsttrekkers. Te midden van alle verkiezingsdebatten duikt hij in een 1 op 1-gesprek grondig in op de inhoud. Van Richard de Mos van Code Oranje tot Mark Rutte van de VVD, ze komen langs in 1Op1. .

Ster advertentie
Ster advertentie