Politiek
HUMANVPRO

Versplinterde kamer, tanende controle

foto: Sophia Twigt/Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Versplinterde kamer, tanende controle

De Koning opent aanstaande dinsdag met Prinsjesdag het nieuwe jaar voor de Tweede Kamer. Het aantal partijen in de Kamer heeft dit jaar twee keer het eigen record verbroken. Na de verkiezingen van maart waren er 17 verkozen fracties.

En met de afsplitsingen van Groep Van Haga en Groep Omtzigt, nu maar liefst 19. Diversiteit is mooi, maar de versplintering leidt ook tot een heel andere werkwijze. Als lid van een kleine fractie kun je niet alles doen en moet je keuzes maken, of samenwerken. Is dat een goede zaak voor de democratische vertegenwoordiging, of gaat het ten koste van de kwaliteit?

Argos-redacteur Romee Tap vraagt het politicoloog Simon Otjes, Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Don Ceder (CU) en oud-Kamerlid van de PvdA Hans Spekman.

‘Versplinterde kamer, tanende controle’

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie