Politiek
WNL

Paternotte (D66) wil abortuspil volgend jaar al beschikbaar hebben

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paternotte (D66) wil abortuspil volgend jaar al beschikbaar hebben

"Als de wet over de abortuspil erdoor komt, dan gaat die volgend jaar beschikbaar komen." Met die woorden zet D66-fractievoorzitter Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op 1 de coalitieverhoudingen op scherp. Zijn partij wil flinke stappen voorwaarts zetten op het medisch-ethische vlak; het gevoeligste dossier voor coalitiepartner ChristenUnie.

In de Tweede Kamer werd donderdag gesproken over de zogenoemde ‘abortuspil’. Het initiatiefvoorstel van D66, VVD, PvdA en GroenLinks moet het voor huisartsen mogelijk maken om zwangere vrouwen een abortuspil voor te schrijven. Op dit moment kunnen ongewenst zwangere vrouwen zich voor een abortus melden bij een van de zestien abortusklinieken, of bij enkele ziekenhuizen. Het doel van de initiatiefnemers is dat vrouwen in een vroeg stadium van de zwangerschap ook naar de huisarts kunnen. Die zou, tot negen weken zwangerschap, de ‘abortuspil’ kunnen voorschrijven.

Meerderheid Eerste Kamer?

In de Tweede Kamer lijkt het voorstel op een meerderheid te kunnen rekenen. De vier initiatiefnemende partijen hebben al 75 zetels, waardoor nauwelijks steun van de oppositie nodig is. In de Eerste Kamer ligt dat wat lastiger. Daar bezitten ze samen 33 van de benodigde 38 zetels.

Zeker als ‘eigen’ Senatoren tegen stemmen, is er behoorlijk wat steun van de oppositie nodig. Paternotte: "We zullen ook anderen moeten overtuigen, maar mijn gevoel van gisteren is dat ze daar best voor open lijken te staan. Als Kamerleden op persoonlijke titel stemmen, zie je vaker dat er verschillende opvattingen zijn binnen fracties."

Verhoudingen in de coalitie

De ‘abortuspil’ is een van de medisch-ethische kwesties die voor coalitiepartij ChristenUnie erg gevoelig is. Over de Wet Voltooid Leven, een vergelijkbare kwestie, zei Gert-Jan Segers eerder dit jaar bij Sven Kockelmann dat “een kabinet met de ChristenUnie erbij die wet niet zal uitvoeren”.

De vraag is dus wat het voorstel dat nu voorligt voor de verhoudingen in de coalitie zal betekenen. D66-fractievoorzitter Paternotte is in ieder geval duidelijk. "Als de wet over de abortuspil een meerderheid haalt in beide Kamers, dan is de pil volgend jaar al beschikbaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie