Politiek
KRO-NCRV

Hoe stevig staat Wopke Hoekstra nog als demissionair minister?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe stevig staat Wopke Hoekstra nog als demissionair minister?

Terwijl het nieuws over vroegere investeringen van Wopke Hoekstra nog nadreunt, zijn de ogen nog eens extra gericht op de demissionair minister van Financiën bij de Algemene Financiële Beschouwing. Is zijn imago te erg aangetast of kan Hoekstra het beeld nog draaien?


Het is gebruikelijk dat de tweede partij – in dit geval D66 - de minister van Financiën levert, zegt NRC-journalist Stéphane Alonso in Spraakmakers. Hoewel CDA-minister Hoekstra het niet slecht heeft gedaan in deze functie, denkt Alonso dat deze affaire er des te meer voor gezorgd dat hij niet terugkeert in een nieuw kabinet als minister van Financiën.

Journalistencollectief ICIJ (waar Trouw, Het Financieele Dagblad en Investico vanuit Nederland bij aangesloten zijn) onthulde deze week dat Hoekstra betrokken was bij een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden. Hoekstra had belangen in een bedrijf die hij wegdeed voor hij minister werd, zo bleek uit de zogenoemde Pandora Papers.

'Geloofwaardigheid en uitstraling'

"Het gaat om geloofwaardigheid en uitstraling. Dat telt heel erg in de politiek", vertelt Alonso. Dinsdag ging Hoekstra in de Kamer al flink door het stof en Alonso denkt dat het wijs is als de demissionaire minister deze opstelling vasthoudt bij de Algemene Financiële Beschouwingen. "Hij sloeg de juiste toon aan. Hij kan in het debat geen fouten maken en zich niet wijsneuzerig of arrogant opstellen. Hij zal nederigheid moeten tonen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationale positie

Waar een aantal jaar geleden nog niemand in Europa van Wopke Hoekstra gehoord had, staan de kranten in Italië inmiddels vol met het nieuws dat de Nederlandse minister investeerde in een brievenbusmaatschappij. Alonso benadrukt dat Hoekstra niks illegaals heeft gedaan, maar zijn reputatie in binnen- en buitenland is beschadigd. "Hij moet wel de Nederlandse belangen verdedigen op het internationale toneel. Het is wel degelijk een probleem."

'Zoveelste smetje'

"Dit kleeft aan hem", zegt AD-chef Jaap van Zessen die een artikel van de satirische website De Speld aanhaalt die met de kop: Diepgelovige Hoekstra: Als je goed leeft en investeert, kom je vanzelf in het belastingparadijs. "Er wordt op sociale media flink om gelachen."

"De integriteit van politici ligt onder het vergrootglas. Mede daardoor werd deze kwestie zo groot deze week", denkt Alosno. "Het is het zoveelste smetje wat kleeft aan iemand uit Rutte III."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie