Politiek
EO

Yesim Candan: 'Is er in Nederland nog ruimte voor vrijdenkers?'

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Yesim Candan: 'Is er in Nederland nog ruimte voor vrijdenkers?'

Het was een opvallend relletje in aanloop naar de verkiezingen. Ondernemer en columnist Yesim Candan werd aangekondigd op de lijst van D66, maar trok zich snel weer terug nadat bleek dat zij in het verleden op gesprek was geweest bij Forum voor Democratie. In Dit is de Dag was ze nog altijd vol vuur: "Wie bepaalt met wie ik wel of niet mag praten? Dat is toch aan mij? Ik heb ‘nee’ gezegd tegen Forum en gekozen voor D66. Wat is nou het probleem?"

D66-kandidate Yesim Candan stond slechts 24 uur op de lijst - waar ging het mis?

Video niet beschikbaar

Candan, die bekend werd met columns voor RTL Nieuws, meldde haar gesprek met Forum voor Democratie niet in de sollicitatieprocedure. Haar eerdere lidmaatschap van het CDA meldde ze wel, omdat ze daar echt actief was. Ze ziet niet echt een probleem in die links met andere partijen: "Een mens ontwikkelt zich toch? Toen ik bij het CDA zat, was ik getrouwd, nu ben ik alleenstaand. Mijn leven is ontzettend veranderd."

Ook vanuit Turkije, waar haar roots liggen, kreeg ze reacties, vertelt ze. "Ik dacht echt: wat is iedereen zo moeilijk aan het doen? Ik kreeg allemaal berichten van journalisten in Turkije die zeiden: waarom mag dit niet in Nederland? Waarom is iedereen zo conservatief?"

Op de dag dat de lijst bekend werd, circuleerde ook een column van Candan, waarin ze kritisch was op D66 en de toenmalige partijleider Kaag een 'heks' noemde. De sollicitatiecommissie sprak met haar wel over de columns, maar niet over die bewuste column. Logisch, vindt ze zelf. "Ik kwam op voor cartoonist Oppenheimer. Ik noemde Kaag een ‘heks’ als een soort beeldspraak, ik noemde mezelf ook een heks", vertelt ze.

Karaktermoord

De Rotterdamse vond het "heel heftig" wat ze allemaal over zich heen kreeg op de dag dat haar 11e plaats op de lijst bekend werd. "Ik heb vaker last gehad van bedreigingen en intimidaties, door mijn columns. Maar dit had ik niet verwacht." Van bedreigingen ligt ze minder wakker, vertelt ze: "Liever bedreigingen dan karaktermoord."

De hele affaire maakt haar somber: "We hebben een klimaat gecreëerd van cancellation. Het gaat niet meer over de inhoud, maar op de man of de vrouw. Je wordt op iets wat je in het verleden hebt geschreven of gedaan, meteen afgewezen." Ze vreest dat de Tweede Kamer een saaie plek wordt: "Is er nog wel ruimte voor vrijdenkers? Is er nog wel ruimte voor kleurrijke mensen? Want zo krijg je echt grijze muizen."

D66-kandidate Yesim Candan stond slechts 24 uur op de lijst - waar ging het mis? - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie