Politiek
EO

CDA ziet geen heil in nieuwe natuurplannen Timmermans

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA ziet geen heil in nieuwe natuurplannen Timmermans

Er is groeiend verzet tegen natuurherstelplannen van de Europese Commissie. Onder meer het CDA is kritisch: “Dit voorstel rammelt aan zoveel kanten, het kan beter terug naar de tekentafel,” zegt Europarlementariër Esther de Lange in Dit is de Dag.

Het verzet is zelfs zo groot, dat Eurocommissaris Frans Timmermans zich vandaag naar het Europees Parlement in Straatsburg spoedde om met verschillende fractievoorzitters in gesprek te gaan.

Verslechteringsverbod

Toch is De Lange nog niet overtuigd. “Er zijn nog een heleboel vragen over de wet,” zegt ze. Ze is zelfs zo kritisch dat het CDA wil dat de wet überhaupt niet in behandeling wordt genomen, maar dat de wet eerst terug naar de tekentafel gaat.

Ze hekelt het onder meer het ‘verslechteringsverbod’, waarbij de natuur niet aangetast mag worden. “Er staat een artikel in de wet die zegt: je mag nooit, ook al is het tijdelijk, een verslechtering van de natuur hebben.” Dat betekent volgens De Lange ook dat een land niet in de grond mag graven om bijvoorbeeld een kabel voor hernieuwbare energie in de grond te leggen, ook al is de verslechtering van de natuur dan slechts tijdelijk en is het een maatregel om de CO2-uitstoot te verminderen.

Weggooien

Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks, vindt de wet ook te vaag, maar dan vooral omdat Europese lidstaten individueel te veel vrijheid hebben om regels te implementeren. “Het is heel onduidelijk waar de Commissie op gaat afrekenen. Dus laten we samen die wet verbeteren. Maar om de wet dan maar gewoon weg te gooien? Dan ben je niet serieus.”

Eickhout benadrukt dat deze nieuwe natuurherstelwet er is om verder te kijken dan naar aparte, losse gebieden, zoals dat nu gebeurt bij de Natura 2000-gebieden in Nederland. “We gaan kijken hoe we de natuur in zijn geheel kunnen verbeteren.”

Uiteindelijk gaat de wet er komen, denkt Eickhout, maar dan met de nodige aanpassingen. De Lange moet het nog maar zien: “Op basis van de antwoorden die ik vandaag heb gekregen, gaat die wet er niet komen.”

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie