Politiek
WNL

VVD: 'Jetten moet nu naar Noorwegen en Qatar om gas te kopen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'Jetten moet nu naar Noorwegen en Qatar om gas te kopen'

VVD'er Silvio Erkens roept minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) op snel lange gascontracten te sluiten met landen als Qatar en Noorwegen. "Wij nemen anders een groot risico dat de prijzen omhoog kunnen gaan komende twee winters, want de energiecrisis is nog niet voorbij." Dat zegt de klimaatwoordvoerder bij Sven op 1.

Erkens reageert op de berichtgeving dat we de komende tijd minder gas uit Noorwegen kunnen verwachten omdat er drie gasvelden stilliggen. "Dat gaat een groot probleem worden, want daardoor kunnen de gasprijzen stijgen komende weken."

Klimaatmaatregelen Jetten

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de 122 klimaatmaatregelen van minister Jetten. Over de uitvoerbaarheid van al deze maatregelen maakt het Kamerlid zich nog zorgen. "Als er aan de randvoorwaarden voldaan wordt, en de problemen met het stroomnetwerk worden opgelost, dan is het misschien mogelijk", legt Erkens uit.

Toch zijn die problemen op het overvolle stroomnetwerk niet zomaar op te lossen. Verschillende netbeheerders roepen op om voorrang te krijgen op stikstofruimte zodat er weer gebouwd kan worden. Geen gek idee, vindt Erkens. "We zullen wel moeten kijken naar voorrang bij netbeheerders om de bouw voor het netwerk, maar dat geldt voor meer sectoren."

Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD en klimaat- en energiewoordvoerder) over de energiecrisis (20 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie