Politiek
NOS

De Europese agenda van bondskanselier Scholz: 'Alle ogen zijn op hem gericht'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Europese agenda van bondskanselier Scholz: 'Alle ogen zijn op hem gericht'

Hoewel Olaf Scholz nog geen week bondskanselier van Duitsland is, heeft hij zich in Brussel al laten gelden. Dat liet correspondent Sander van Hoorn weten in NOS Met het Oog op Morgen.

"Het is het belangrijkste land van Europa. Misschien dat de Fransen het daar niet mee eens zijn. Maar Duitsland is enorm groot, heeft veel inwoners en de grootste economie. Dat had Scholz allemaal achter zijn naam staan op het moment dat hij aantrad."

Pro-Europees

"De EU heeft zestien jaar lang leren leven met Angela Merkel. Die haar eigen stijl had, eigen prioriteiten, eigen manier van conflicten oplossen. Alle ogen zijn dus op Scholz gericht, om te kijken hoe hij dat gaat doen", aldus Van Hoorn.

"Na de presentatie van het Duitse regeerakkoord zag je een zucht van opluchting hier in Brussel. Duitsland is nooit anti-Europees, de verantwoordelijkheid voor Europa droeg Angela Merkel soms als een loden last. Het is dus niet verrassend dat er veel pro-Europese verklaringen in stonden. Die gezamenlijk koers en de wetenschap en uitstraling dat Europese problemen Europees opgelost moeten worden, heeft voor veel krediet gezorgd", zei Van Hoorn.

"Zoals beloofd ging hij meteen Europa in na zijn beëdiging. Eerst naar Parijs en eindigde in Brussel bij de NAVO. Ook dat was een signaal dat Duitsland die belangrijke rol die ze vervullen in de EU serieus nemen."

Polen

Een vliegende start voor Scholz. Maar op zijn derde dag als bondskanselier had hij al ruzie met Polen. "Dat is interessant om te zien. Want Angela Merkel komt uit het voormalige Oost-Duitsland en is altijd heel gevoelig geweest voor sentimenten daar. Ze had begrip voor het feit dat verandering, democratisering, respect voor minderheden en respect voor de rechtstaat niet van de één op de andere dag komt", vertelde Van Hoorn.

"Toen Scholz op bezoek ging bij zijn collega in Polen, bestempelde hij meteen dat respect voor de rechtstaat en minderheden als kernpunten van de EU. Is dat de nieuwe koers van Duitsland? Gaan de handschoenen die Merkel altijd aan had toch een beetje uit onder Scholz? Of is dat alleen even in het begin zo?"

Van Hoorn: "Als het gaat over Rusland klinken er twee geluiden. Enerzijds de hardere lijn van Annalena Baerbock, de minister van Buitenlandse Zaken. Anderzijds de verzoenende taal van Olaf Scholz. De vraag is, gaat hij ruimte geven aan zijn minister of gaat hij op z'n Merkels dat soort dossiers meer naar zichzelf toe trekken. Welk gezicht wordt geplakt op dat buitenlands beleid van Duitsland?"

oog bbn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie