Politiek
WNL

‘Demissionair hoofdbestuur is bezig de kas van 50Plus te plunderen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Demissionair hoofdbestuur is bezig de kas van 50Plus te plunderen’

Het gerommel binnen 50Plus zal niemand ontgaan zijn, en ook het vertrek van partijleider Henk Krol heeft de ruzies niet gesust. "We hebben een demissionair hoofdbestuur dat blijft doorgaan met het strooien van royementen, het dreigen met rechtszaken en bezig is de kas van 50Plus te plunderen", zegt Corrie van Brenk, de nieuwe fractievoorzitter van 50Plus in WNL programma Haagse Lobby.

Partijvoorzitter Dales en fractievoorzitter Van Brenk zijn twee van de hoofdrolspelers in het lang lopende conflict en stonden steevast lijnrecht tegenover elkaar. Dales kondigde recent aan op te stappen, maar eerst rondt hij nog wat partijzaken af.

Zondag dreigde hij in een mail aan de overgebleven 50Plus-Kamerleden om de nieuwe fractievoorzitter, Corrie van Brenk, te royeren, maar daar lijkt Van Brenk niet van onder de indruk. "Daar maak ik me geen zorgen over", zegt ze.

De Kamerleden drongen al eerder aan op het vertrek van Dales. Zijn politieke ambities waren bepaalde partijprominenten een doorn in het oog. Of hij zich aansluit bij de nieuwe partij van Henk Krol is nog niet duidelijk.

'Kwaadsprekerij en leugens'

In zijn mail beschuldigd Dales de nieuwe fractievoorzitter Van Brenk van "kwaadsprekerij en leugens". "Kennelijk realiseer je je niet dat ik nog steeds de partijvoorzitter ben en je diskwalificaties derhalve direct terug slaan op het aanzien van 50Plus", schrijft hij.

Van Brenk doet het dus niet zo veel. "Dan had ik me al veel eerder zorgen moeten maken. De bedreigingen die van de heer Dales komen die zijn legio", reageert ze.

"Ik probeer zo min mogelijk met de heer Dales te communiceren, want dat is geen pretje", zegt Van Brenk, die zeker geen doekjes windt om het feit dat de partij veel aan het hoofd heeft. Volgens de fractievoorzitter staan er genoeg mensen te trappelen om een interim-bestuur te vormen en Dales te vervangen, maar dan moet hij ook opstappen.

'We zijn er mee bezig'

Juridisch is het niet eenvoudig om hem weg te krijgen, omdat de partij niet fysiek samen kan komen voor een ledenvergadering in verband met de coronacrisis. Maar wachten tot die voorbij is, is volgens Van Brenk niet nodig. "Je kunt digitaal best wel het een en ander doen. Er zijn mogelijkheden en daar zijn we mee bezig, maar het is niet handig om dat hardop te zeggen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie