Politiek
AVROTROS

SGP-Kamerlid Stoffer over positie staatssecretaris Visser: 'Ik heb geen motie in de achterzak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP-Kamerlid Stoffer over positie staatssecretaris Visser: 'Ik heb geen motie in de achterzak'

De positie van staatssecretaris Barbara Visser (VVD) van Defensie is wat de SGP betreft niet in gevaar. Dat zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer in EenVandaag. De opstelling van deze kleine partij is belangrijk, omdat die enkele maanden geleden nog een motie van afkeuring tegen de staatssecretaris indiende.

Staatssecretaris Visser ligt onder vuur nadat de Volkskrant dit weekend schreef dat de Tweede Kamer op het verkeerde been is gezet over de gebeurtenissen rondom de nieuwe locatie van de marinierskazerne. Ze zou anderhalf jaar actief gezocht hebben naar een alternatief voor Vlissingen, in plaats van een half jaar, zoals ze in het debat in de Kamer heeft gezegd.

Motie van afkeuring

In 2012 besloot het toenmalige kabinet-Rutte I de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen, maar de mariniers en hun gezinnen voelden niks voor een verhuizing van het midden naar de rand van het land. Veel mariniers verlieten het Korps Mariniers. De in 2017 aangetreden VVD-staatssecretaris Barbara Visser maakte zich zorgen over de leegloop en kreeg twijfels over de verhuizing naar Vlissingen.

In stilte onderzocht ze alternatieven. Zeeland en de Tweede Kamer waren daarvan niet op de hoogte. In de Tweede Kamer bood ze daarvoor in februari haar excuses aan. Ze overleefde een motie van afkeuring, ingediend door de SGP. Dat was opvallend, want dit instrument wordt zelden of nooit gebruikt door deze kleine oppositiepartij.

Niet op het verkeerde been gezet

In het Kamerdebat vertelde staatssecretaris Visser dat ze al vanaf het voorjaar van 2018 twijfels over de verhuizing naar Vlissingen had en daarom andere opties aan het verkennen was. In mei 2019 heeft ze opdracht gegeven voor het formele onderzoek naar alternatieven.

SGP-Kamerlid Chris Stoffer vindt niet dat ze de Kamer daarmee op het verkeerde been heeft gezet: "Er zijn een paar nieuwe namen in genoemd: de namen van Co Verdaas en minister Bijleveld had ik nog niet gehoord op dit dossier. Maar voor de rest heb ik niet de indruk dat in het debat moedwillig dingen zijn weggehouden. Ik denk dat dat ene jaartal een verspreking was en niet dat dat moedwillig was." De steun van de SGP is belangrijk, omdat, als de coalitie zoals verwacht achter de staatssecretaris blijft staan, ze daarmee het vertrouwen van de meerderheid van de Kamer behoudt. Ook het onafhankelijke, uit de VVD gezette Kamerlid Wybren van Haga neigt nu niet naar het steunen van een motie van wantrouwen. Hij stemde in het vorige debat wel voor de motie van afkeuring.

Compensatie voor Zeeland

In opdracht van het kabinet onderhandelt oud-werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes met de provincie Zeeland over compensatie. Afgelopen weekend lekte uit dat in zijn advies staat dat hij van Zeeland een 'justitiedelta' wil maken met een zwaarbeveiligde gevangenis, een extra beveiligde rechtbank en een expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit. Ook zou er een betere treinverbinding van en naar de rest van het land moeten komen. Kosten: de komende tien jaar 700 miljoen euro, daarna structureel 70 miljoen per jaar.

SGP-Tweede Kamerlid Stoffer: "Ik heb maar één echt verwijt en dat is dat Zeeland heel lang in het ongewisse is gelaten. Dat is wel echt de allergrootste fout geweest. Daarmee hou je een partij die dat heel hard nodig heeft en waarmee je getekende contracten hebt voor het lapje. Daar zit en zat voor mij de echte pijn, maar wat mij betreft hebben we die in het voorjaar gehad en ben ik nu echt geënt op vooruitkijken en zorgen dat er eind deze maand een goed compensatiepakket voor Zeeland ligt. Het gaat om 1650 banen, om economisch perspectief, zodat jongeren niet wegtrekken. Als de Zeeuwen eind deze maand zeggen: 'Dit is een pakket, daar kunnen wij mee vooruit', dan ben ik tevreden."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie