Politiek
BNNVARA

IS-vrouwen terug naar Nederland halen is het veiligst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IS-vrouwen terug naar Nederland halen is het veiligst

Naar schatting verblijven nog altijd tientallen Nederlandse IS-vrouwen in Syrië samen met hun kinderen. Ondanks dringende adviezen aan de Nederlandse overheid om hen uit Syrië te halen, gebeurt dat niet. het resultaat: de vrouwen verdwijnen van de radar. Dat vertellen journalist en schrijver Thomas Rueb en advocaat André Seebregts in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Er heerst al jaren een tweesplitsing rondom het al dan niet terughalen van IS-vrouwen. De één vindt dat de vrouwen het niet verdienen om hulp bij terugkeer te krijgen, de ander zegt dat de vrouwen een kans moeten krijgen om te re-integreren. Rueb: "Maar eigenlijk is dat een totale vertekening van wat er daadwerkelijk speelt in deze discussie."

"Het gaat uiteindelijk om veiligheid", legt de schrijver uit. "Wie gaat deze vrouwen berechten die zich hebben aangesloten bij een terreurorganisatie?" De enige manier om deze vrouwen te berechten, is ze naar Nederland halen. Want in Syrië gaat gebeurt dat niet.

Waarom haalt Nederland ze niet terug?

Advocaat Seebregts is bij verschillende rechtszaken aanwezig geweest. Het viel hem op dat iedere keer, drie redenen benoemd worden om de IS-vrouwen niet terug te halen. Allereerst zou het diplomatiek slecht zijn om ze terug te halen: dan krijg je ruzie met andere landen.

Volgens Seebregts is dit een zwak argument. "De Duitsers, de Belgen en de Britten hebben ook mensen teruggehaald. Eigenlijk alle landen die voor ons belangrijk zijn, halen ze terug. Dus met wie zouden we ruzie moeten krijgen?"

Daarnaast wordt als reden genoemd dat het te gevaarlijk is om een Nederlander die kant op te sturen om ze op te halen. "Maar er lopen al de hele tijd Nederlanders rond. Van de inlichtingendiensten, dat hoor ik continu van onze klanten", vertelt Seebregts. "Er zijn al heel veel journalisten geweest en er zijn zelfs advocaten geweest. Dus dit lijkt ook niet zo’n sterk argument."

Als laatste zouden de vrouwen bij terugkomst gevaarlijk voor Nederland kunnen zijn. Maar, hierover zegt de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV): "Het is veel veiliger om ze terug te halen. Dan heb je veel meer controle."

Politiek spelletje

Het advies van de NCTV om de IS-vrouwen terug te halen, werd een tijd geleden gegeven nadat zij de opdracht kregen om te onderzoeken wat de overheid zou moeten doen. De politiek is namelijk erg stellig. Rutte heeft al vaker gezegd, 'het is beter dat ze daar omkomen dan dat ze hier terugkeren', en dat zien we terug in het beleid.

Rueb: "Maar die uitkomst van de NCTV zou natuurlijk niet goed vallen in de politiek, dus er is een soort suf, slap aftreksel vanuit de NCTV naar de minister gegaan." Om het te vergelijken zegt Rueb: "Het is een beetje zoals ik met mijn post van de belastingdienst omga: Ik leg het in een hoek, en als ik er niet naar kijk en het niet open dan bestaat het niet. Ze wíllen het gewoon niet zien."

Zo blijft het advies van de NCTV ergens in een laatje liggen en wordt er niets mee gedaan. Wat wel verontrustend is, is dat de NCTV meegaat in het beleid van de overheid. Rueb: "De NCTV zou een onafhankelijke organisatie zijn, maar ze blijken toch gevoelig te zijn voor de politiek."

Het gevaar

Vorige week is een Nederlandse IS-vrouw van 24 met een hoog risicoprofiel verdwenen en niemand weet waar ze is. Rueb: "Het kan zijn dat ze terug is naar haar oude contacten, maar ze kan ook zomaar Turkije inglippen en bij een ambassade aanklopt of op een andere manier ongecontroleerd richting Nederland gaat. En dat is precies de situatie die de veiligheidsdiensten willen voorkomen."

IS-Vrouwen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie