Politiek
WNL

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: 'Kabinet moet oproepen tot noodhulp Cherson'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: 'Kabinet moet oproepen tot noodhulp Cherson'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma roept het kabinet op om noodhulp voor Cherson in gang te zetten, dit naar aanleiding van de vernietiging van de Kachovka-dam. "Mensen in het getroffen gebied rond de dam in Oekraïne hebben nu hulp nodig. Mijn oproep is concreet: Nederland mag niet aan de zijlijn blijven staan. We hebben ons al aan Cherson verbonden. Laten we niet wachten met hulp tot na de oorlog", aldus Sjoerdsma bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleit daarnaast voor het instellen van een VN-missie rondom de kerncentrale Zaporizja. Hij stelt voor een gedemilitariseerde zone rondom de kerncentrale te creëren. "We weten allemaal dat als daar iets misgaat, Tsjernobyl in het niet valt. Ik hoop dat de minister van Buitenlandse Zaken de kans ziet om niet alleen op het gebied van noodhulp een grote rol te spelen, maar ook om te onderzoeken of we de veiligheid rondom de kerncentrale kunnen verhogen. Dat Nederland in een positie is om een dergelijk voorstel te doen, lijkt me duidelijk."

Moskou wordt verdacht van damvernietiging

Na de damdoorbraak in Oekraïne werd onmiddellijk naar Rusland gewezen. "Dat was precies zo snel als nodig was", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Het is een oorlogsmisdaad volgens de Geneefse Conventie." Het Witte Huis wil vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de vernietiging van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, verwacht echter dat de overstromingen die volgden veel slachtoffers hebben gemaakt. "Militair gezien heeft vooral Rusland baat bij deze situatie, behalve dat de Krim nu zonder drinkwater zit. Die consequentie is vooral voor de Oekraïners."Hoe weten we precies wie achter wat zit in een oorlog?

"Het is altijd belangrijk om in een oorlog te kijken waar de strategische belangen liggen. Wat betreft Nordstream, er zijn aanwijzingen dat een aanzienlijke hoeveelheid Russische schepen in staat zijn zo'n aanval uit te voeren. Ik weet niet of dit ooit openbaar zal worden, maar ik denk wel dat we kunnen concluderen dat deze gebeurtenissen allemaal niet hadden plaatsgevonden als Rusland niet had besloten Oekraïne binnen te vallen."

Sjoerd Sjoerdsma (Tweede Kamerlid D66) over de gevolgen van de ingestorte stuwdam bij Cherson (7 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie